Банкеръ Daily

Пари и пазари

Федералният резерв мисли за "ФЕДкойн"

Федералният резерв анализира широк кръг въпроси, касаещи цифровите валути и разплащания, включително политика, структура и правни съображения, за евентуална емисия на собствена дигитална парична единица, обяви на 5 февруари един от управителите на Федералния резерв - Лейл Брайнард. Това се случи по време на конференция, посветена на разплащанията, която се проведе във висшето бизнес училище на университета в Станфорд. Госпожа Брайнард не пропусна да посочи и рисковете, които произтичат от проектите за цифрови валути на частни компании, включително Libra на "Фейсбук". 

Централните банки в световен мащаб дебатират как да използват цифровите финансови технологии и системата за разпределени регистри, използвани от Bitcoin, които обещават почти мигновени плащания на ниски цени за обслужване.

Федералният резерв разработва собствени услуги за разплащания и осчетоводяване в реално време и преглежда 200 писма с коментари, получени в края на миналата година, за предложената им структура и обхват, информира Брайнард. Тя допълни, че централната банка "провежда и проучвания и експерименти, свързани с технологиите на разпределени регистри и с потенциалното им приложение за цифрови валути, включително на централните банки". Десетки други колеги на Федералния резерв по света също работят по въпроса, а проведено напоследък международно проучване показва, че Китай е най-готов да пусне собствена цифрова монета.

Само преди две години Брайнард се изказа на конференция в Сан Франциско, че няма убедително доказателство за нуждата от подобни пари. Все пак, това беше далеч преди "Фейсбук" да обяви публично амбициите си за собствена цифрова валута, които провокираха опасенията на централните банкери за защита на потребителите, на данните и на персоналната информация.

Брайнард поясни, че в САЩ сред проучваните въпроси са дали цифровата валута ще направи разплащателната система по-сигурна и по-проста и дали няма да изложи на опасност финансовата система, включително да докара до фалит отделни банки. Другите важни въпроси са защитата на личните данни, предотвратяването на измами и дори дали цифровите монети могат да се смятат за законно платежно средство.  

Междувременно, японският финансов вестник NIKKEI съобщи на 6 февруари, че лидерите на шест големи централни банки, които правят съвместно проучване на дигиталните валути, планират да проведат първото си официално съвещание в средата на април във Вашингтон. Това са "Бенк ъф Инглънд", ЕЦБ, "Бенк ъф Джъпен" и централните банки на Канада, Швеция и Швейцария. Техните ръководители и шефът на Банката за международни разплащания ще се срещнат, за да обсъдят важни въпроси за трансграничните трансфери и счетоводни операции и за сигурността, които трябва да намерят своето решение, ако институциите решат да емитират свои цифрови валути.

Шестте банки планират да публикуват междинен доклад през юни и окончателен - през есента, информира още NIKKEI.

Въпреки че участва в съвместен проект с ЕЦБ за проучване на възможностите на собствена дигитална валута, "Бенк ъф Джъпен" не планира цифрова йена в близко бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във