Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Фед зададе лихвената посока през 2019-а

Джеръм Пауъл

На последното си за 2018-а официално съвещание на 19 декември паричните стратези на Федералния резерв решиха с пълно единодушие да увеличат за четвърти пореден път през тази година основната  лихва на страната с 0.25% - до диапазона  2.25-2.5 процента. Щатската централна банка ще продължи  да редуцира баланса си с по 50 млрд. щ. долара на месец. 

Лихвеният ход бе очакван и прогнозиран от мнозинството анкетирани преди събитието анализатори  въпреки непрестанните интервенции и критики на щатския президент Доналд Тръмп към институцията и към нейния председател Джеръм Пауъл. Но коментарите за банковия баланс по време на пресконференцията след съвещанието, макар и  да  повториха тезите  на започналата преди години политика на Федералния резерв, провокираха  продажби на фондовите борси. 

А самият факт, че дни преди съвещанието Пауъл оцени размера на лихвените проценти като "малко под неутралното равнище" (при което те нито пречат, нито помагат на икономическия растеж), изпрати сигнал на инвеститорите, че броят на лихвените повишения през 2019-а ще бъде преоценен. Което се и случи на практика - вместо обявените на предишната среща на банковия паричен комитет три увеличения на лихвите през 2019-а  този път броят бе сведен до две, с още едно през 2020-а. С това паричните стратези намекват,  че скоро ще направят пауза в кампанията за затягане на паричната политика, а лихвата по федералните фондове в края на 2020-а и през 2021-ва ще бъде средно 3.1 процента. Все пак тази  стойност е малко над смятаната от паричните експерти за неутрална стойност от 2.75 процента.

Пауъл и колегите му потвърдиха в официално изявление, че "икономическата активност в страната нараства със силни темпове", а рисковете за стопанската перспектива са "като цяло балансирани". Но изразиха опасения от "омекващата" световна икономика. И на свой ред понижиха слабо прогнозите си за растежа на Щатите през 2019-а - на 2.3%, и през 2020-а - на 2 процента. Безработицата, която в момента е 3.7% и е най-ниска от 49 години насам, се очаква да се понижи до 3.5% през идната година и да нарасне леко - до 3.6% през 2020-а и до 3.8% през 2021-ва. Инфлацията - от 2% през тази година, се предвижда да спадне до 1.9% през следващата.

На пресконференцията след съвещанието Пауъл отличи положителните страни на щатското стопанство - силен пазар на труда и ръст на заплатите, но същевременно обърна внимание и на някои фактори, предполагащи, че растежът се забавя. Шефът на Федералния резерв увери журналистите, че политическите съображения не играят роля при оформяне на решенията на паричните стратези - отговор на непрестанните опити за вмешателство и натиск на президента Доналд Тръмп за по-ниски лихви в подкрепа на данъчната му политика. 

Зелените пари, които поевтиняха над 1.14 щ. долара за едно евро в очакване на "по-послушни" централни банкери, се повишиха до 1.1376 долара за евро и до 112.43 йени. Валутни търговци прогнозират, че американската валута ще се задържи в досегашния си диапазон на търговия, защото поредното повишение на лихвите обещава по-високи доходи на инвеститорите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във