Банкеръ Daily

Пари и пазари

ФЕД и петролът - в центъра на вниманието на инвеститорите

Финансови и икономически новини и данни от САЩ по всяка вероятност и през настоящата седмица ще са в центъра на вниманието на инвеститорите в международен мащаб, се посочва в анализ на "Капман Холдинг". След като през миналата седмица ФЕД очаквано повиши основния лихвен процент (ОЛП) с 0.25 процентни пункта до 1%, в средата на настоящата седмица  се очаква да бъдат направени редица коментари от представители на ръководството на ФЕД, вкл. и от председателя Джанет Йелън в четвъртък.

Според предварителната информация, коментарите от ФЕД ще бъдат основно във връзка с периода и темпа на увеличението на ОЛП през годината и с парично-кредитната политика. Вероятно ще има и коментари относно развитието на икономиката на САЩ като цяло.  

Очаква се и изявление на президента Доналд Тръмп, касаещо въпроси, свързани с данъчната реформа и увеличението на бюджетните средства за големи инфраструктурни проекти.

От друга страна, Конгресът на САЩ ще разглежда законопроекта с инициираните от Тръмп промени в сферата на здравеопазването. В случай че законопроектът бъде одобрен, това ще придвижи напред данъчната реформа като цяло.  

Също в средата на седмицата, ще бъдат оповестени данните за запасите от нефт в САЩ към 17 март. Според наличната информация, от началото на годината в САЩ са създадени 106 нови сондажни кладенци, като ръстът продължава 10 поредни седмици. Посочените факти се явяват като "спирачка" за обръщане на тенденцията за свръхпредлагане на петролните пазари, смятат анализаторите.   

В тази връзка, основно събитие за петролните пазари в международен мащаб ще бъде заседанието на комитета по мониторинга за изпълнение на споразумението за намаляване на добива на петрол, което заседание ще се проведе на 25 и 26 март. Според експерти, през настоящата седмица цените на петрола сорт "Брент" на международните пазари ще са в диапазона 50-54 долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във