Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ФАРМАЦЕВТИКАТА И ТУРИЗМЪТ ПЕЧЕЛЯТ ПО ТОЧКИ

Напоследък на фондовата борса се случват доста интересни неща. Докато котировките на смятаните за най-ликвидни дружества като ЛУКойл Нефтохим, Солвей-Соди и Албена непрекъснато спадат, акциите на фармацевтичните и на повечето туристически компании са в подем. Дали това означава, че сме свидетели на поредното разместване на пластовете, или явлението е временно ще стане ясно може би до няколко седмици. Все пак е показателно, че инвеститорите вече се обръщат не толкова към гигантите на тежката индустрия, а към фирми, предлагащи услуги за крайни клиенти.
Като причина за спада на цените при химическите компании брокерите изтъкват оттеглянето на чуждестранните инвеститори от пазара. Това според анализаторите е тенденция, която се отнася не само за България, но и за цяла Централна и Източна Европа.
Някои брокери подозират, че причина за понижаването на цените на ЛУКойл Нефтохим през последните дни на седмицата е желанието на мажоритарния собственик на рафинерията ЛУКойл България да изкупи евтино преференциалните акции на работещите в комбината. Целта на руснаците е да убедят служителите си, че на борсата няма да могат да вземат по-добра цена за книжата си.
Акциите на девненския завод за производство на калцинирана сода Солвей-Соди се търгуваха в ограничени обеми по 5.50-5.51 лв. за бройка. На тези нива в четвъртък се появи значително търсене, така че нов пробив надолу ще бъде трудно осъществим. Инвеститорите чакат с нетърпение следващите действия на мажоритарния собственик на завода Солвей Шишеджам холдинг. През януари базираният в австрийската столица холдинг се опита безуспешно да изкупи книжата на останалите акционери по 6.60 лв. едната.
Надеждите на дребните притежатели на акции от девненския завод са свързани с нова атака на холдинга, но този път на по-висока цена. Аргументите им са, че тъй като операцията за изкупуване по 6.60 лв. не е успяла, Солвей Шишеджам холдинг трябва да предложи повече, за да успее. Някои оптимистично настроени акционери дори смятат, че справедливата цена на книжата им е по 20 лева. Въпросът е дали собственикът на завода изобщо ще реши да изкупува отново акциите, които не са негово притежание. Защото ако белгийско-турският консорциум не се намеси на пазара, котировките на Солвей-Соди ще си останат ниски. Обратно - евентуалното му излизане на фондовата борса ще повиши цените на акциите на дружеството.
На засилен интерес напоследък се радват книжата на фармацевтичните заводи в Разград, Дупница и Троян. Към края на седмицата котировките и на трите компании се покачиха с над 10 процента. Със сигурност и през следващия период тенденцията ще се запази поне при Балканфарма-Троян и Балканфарма-Разград. Причината е, че търсенето на техни книги надвишава чувствително предлагането.
На 16 февруари предстоят общи събрания и на трите дружества, в които между 89 и 94% владее Балканфарма холдинг. Очаква се акционерите да одобрят подготвяното от мажоритарния собственик кредитно споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Сумата, за която се преговаря, е до 20 млн. щ. долара. Средствата ще се използват за инвестиции в оборудването на фармацевтичните заводи в Разград, Дупница и Троян. Целта е мощностите на предприятията да отговарят на стандартите за добра производствена практика (GMP).
Като топъл хляб се търсеха и книжата на Златни пясъци и Слънчев бряг. Акциите на северния курорт поскъпнаха с 10% до 3.50 лева. В края на сесията в четвъртък продавачите вече искаха минимум 3.80 лв. за бройка. Сделки с книжата на Слънчев бряг не бяха сключени по простата причина, че никой не продава. Иначе инвеститорите ги търсеха по 3.91 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във