Банкеръ Daily

Пари и пазари

Facebook ще разработи криптовалута за своите платформи

Facebook направи първото си придобиване в криптосферата. Тя купи Chainspace – компания, основана от изследователи от University College London, пише The Information. Придобиването ще вдъхне нови сили на усилията на Facebook да разработи собствена криптовалута за своите платформи. Твърди се, че социалната мрежа създава криптовалута, която ще бъде пусната първо през WhatsApp в Индия, пише Investor.bg.

Според уебсайта на Chainspace компанията разработва блокчейн, така че да може да се разраства, което ще бъде ключово за Facebook, ако пусне криптовалутата на милиардите си потребители. Предизвикателствата, свързани с разширяването, застигнаха съществуващите блокчейни в лицето на биткойна и етериума, които се сблъскаха с високи такси за трансакции и с бавна обработка, докато привличаха все повече потребители. В отговор на всичко това бяха създадени редица блокчейн компании, които да правят криптовалути, които могат да обработват повече трансакции. Повечето от тях се родиха благодарение на представители на академичните среди.

Според Cheddar Facebook също така е обсъждала придобиването на Algorand, стартъп, основан от професор от MIT, но в крайна сметка преговорите са се провалили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във