Банкеръ Daily

Пари и пазари

Facebook придоби стартъп за контрол на устройства само чрез мисъл

Facebook придоби компания, разработваща технология за контрол на устройства чрез мозъчни сигнали. Социалната мрежа е закупила базирания в Ню Йорк стартъп CTRL-labs, работещ в областта на комуникацията между хората и компютрите, използвайки мозъчни сигнали. Според източници на Bloomberg сумата по сделката варира между 500 и 1 млрд. долара.

Стартъпът ще се присъедини към подразделението на социалната мрежа, което работи за разработване на смарт очила с увеличена реалност Facebook Reality Labs. Facebook възнамерява да използва невронния интерфейс на CTRL-labs за разработването на лента за ръка, която ще може да се свързва с други устройства по интуитивен начин.

"Идеята ни е тази лента за ръка да позволява на хората да контролират устройствата си чрез естествено продължение на движенията", заяви вицепрезидентът на Facebook по AR/VR Андрю Босуърт. Той изрази надеждата си, че компанията ще успее да изгради тази технология по-бързо и да я включи в гамата си от потребителски продукти. Към момента устройството е в процес на разработка.

CTRl-labs работи съвместно с учени и експерти по машинно обучение за създаването на интерфейс, който да позволява контролирането на компютри само чрез силата на мисълта. Устройството, което се носи на китката, използва сензори за проследяване на жестове и ще може да се използва за задаването на команди. Когато човек извърши дадено действие с ръката си, сензорите ще проследяват сигналите, изпращани от и до мозъка му, превръщайки ги в цифров сигнал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във