Банкеръ Daily

Пари и пазари

Facebook обмисля промени по проекта за дигиталната валута Libra

Facebook и партньорите му обмислят да преработят проекта за криптовалута Libra, така че мрежата да приема множество валути, включително такива, емитирани от централните банки. Ходът има за цел да успокои регулаторите по света и да възстанови инерцията на проекта, предава Bloomberg.

Когато от Facebook представиха Libra, те заявиха, че възнамеряват да създадат единна глобална цифрова валута. Всички, особено онези 1,7 милиарда души, които нямат банкови сметки, ще могат да изпращат пари навсякъде по света срещу малка сума, а това ще се случва толкова лесно, колкото и изпращането на текстово съобщение.

Осем месеца по-късно, след като идеята се сблъска с вълна от недоволство, Facebook и Libra Association (консорциумът, стоящ зад дигиталната валута), търсят начин да преработят проекта, твърдят източници, запознати с въпроса. По техните думи планът е Libra да се използва по-скоро като мрежа за разплащания, която може да работи с множество криптовалути. Сред тях влизат и тези, емитирани от централните банки, и подкрепяни от щатския долар, еврото или други валути. Скоро асоциацията ще представи отново Libra, посочват източниците, които поискаха да останат анонимни, тъй като промените все още не са завършени, а планът може да се промени.

Мечтата за единна глобална валута не е мъртва, категоричен е един от източниците. Новият план би могъл да се разшири, а не да се отдръпне от първоначалната визия, допълни той.

Но ако обновената Libra стане по-скоро мрежа за разплащания, а не единна глобална криптовалута, потребителите в САЩ могат да не забележат голяма разлика между Libra и вече съществуващите разплащателни системи, като тази на PayPal или предложенията на многобройните финтех стартъпи.

Facebook и Libra Association са отказали коментар по темата.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във