Банкеръ Daily

Пари и пазари

Facebook и WhatsApp ще споделят криптирани данни с британската полиция

Платформите за социални медии, базирани в САЩ, включително Facebook и WhatsApp, ще бъдат принудени да споделят криптираните съобщения на потребителите с британската полиция като част от договор между САЩ и Великобритания, който според Bloomberg трябва да бъде подписан следващия месец.

В съответствие с този договор всички американски социални медии ще трябва да споделят информация в подкрепа на разследванията на лица, заподозрени в тежки престъпления, включително тероризъм и педофилия. Съгласно споразумението САЩ и Великобритания, няма да разследват взаимно гражданите на другата страна. Британските фирми се задължават да осигуряват информация на правителството в САЩ, но САЩ за разлика от Обединеното кралство, ще могат да използват информацията, получена от британските компании, само при дела с произнесена присъда за смъртно наказание.

Според британската полиция компаниите трябва да разполагат със "задни врати" или портали за секретен достъп, които да бъдат вградени в чат системите, за да могат служителите на закона да провеждат ефективно разследвания. Facebook обаче се противопоставя на новото правило. "Ние се противопоставяме на опитите на правителството да построи "задни врати", защото те биха накърнили поверителността и сигурността на нашите потребители навсякъде. Правителствени политики позволяват на компаниите да предоставят налична информация, когато получаваме валидни правни заявки", заявиха представители на Facebook пред Bloomberg.

Наскоро Едуард Сноудън, бивши служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ, препоръча на чиновниците да не използват чатовете на WhatsApp и Telegram, тъй като това може да е опасно и припомни, че собственик на WhatsApp е компанията Facebook, която изтрива различните нива на защити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във