Банкеръ Daily

Пари и пазари

Facebook, Google и Amazon с поредно запитване от Конгреса

Facebook, Amazon и Google - част от Alphabet, ще бъдат поканени за разпит от депутати на конгресна конференция в САЩ, свързана с въпроса дали технологичните гиганти вредят на малкия бизнес. Председателят на Комитета на представителите на Камарата на малкия бизнес Нидя Веласкес планира да покани компаниите да отговорят на редица въпроси относно вероятното им отрицателно въздействие върху конкуренцията в края на октомври или началото на ноември, съобщи Ройтерс.

"Председателят Веласкес вярва, че малките предприятия заслужават да се конкурират при равни условия и се надява изслушването да бъде възможност за Комитета да проучи как се развива малкият бизнес предвид доминирането на големите технологични компании в области от електронната търговия до интернет трафика", се отбелязва в доклада, позовавайки се на говорител на Веласкес. Председателят на Комитета на представителите на Камарата на малкия бизнес ще се съсредоточи върху проблемите, с които се сблъскват малките предприятия, когато се опитват да се конкурират срещу големите технологични фирми или да се рекламират в своите платформи.

Големите технологични компании вече са изправени пред поредица от широкообхватни разследвания. През юли стана известно, че Министерството на правосъдието и Федералната комисия по търговия на САЩ се готвят да започнат мащабно разследване срещу Amazon, Facebook, Google и Apple, за да проверят за евентуални нарушения на антитръстовите им закони. Едновременно с двата отдела демократите в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ обявиха началото на собственото си разследване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във