Банкеръ Daily

Пари и пазари

Еврозоната потъна в най-голямата икономическа криза в историята си

Икономиката на еврозоната претърпя най-голямата икономическа криза в своята история, след като коронавирусът наложи стотици ограничения, блокирайки работата на голяма част от бизнеса. През първите три месеца от годината икономическата активност в региона се сви с най-бързите си темпове от 25 години насам, сочат последните данни на "Евростат".

Статистиката регистрира само три от 27-те страни членки на ЕС, които са отбелязали слаб растеж в началото на годината. Сред тях е и България - с ръст за първото тримесечие от 0.3 на сто.

От януари до март БВП на еврозоната е спаднал с 3,8 на сто в сравнение с края на 2019-а. "Евростат" отчита, че това са най-резките спадове, наблюдавани от началото на 1995 г. На годишна база икономиката на региона се понижи с 3,2% след ръст от 1% към края на миналата година. 

Според анализаторите обаче данните за БВП за второто тримесечие ще са много по-лоши. Важно е да се отбележи, че в периода от януари до март попада малка част от времето на извънредното положение - само няколко седмици.

Иначе френската икономика бе най-силно засегнатата през първото тримесечие - спад от 5,8%, следвана от тази на Словакия (с 5,4% надолу), на Испания (с 5,2%) и на Италия (понижение от 4,7%).

И най-голямата европейска икономика Германия се e свила, но по-умерено - с 2,2%, показват данните.

Освен икономиката на България, само тези на Румъния и Финландия са успели да нараснат през първото тримесечие - съотвено с по 0,3 и 0,1 на сто.

Скорошно проучване на IHS Markit потвърди, че бизнес активността в еврозоната се е сринала в края на март, установявайки, че е стигнала до степен, далеч надвишаваща тази, която се наблюдава дори в разгара на световната финансова криза. Общият PMI индекс, разглеждан като добър показател за икономическо здраве, се е понижил до рекордното ниско ниво от 31.4 пункта, а спрямо стойността му от 51.6 пункта за февруари отбелязва и най-големия си месечен спад от средата на 1998 г., когато е създадено проучването, съобщава "Ройтерс". 

Данните на IHS Markit показват още, че към края на март промишлеността също е засегната - производственият PMI индекс е спаднал с по-малко от 5 пункта до 44.8 - най-ниското му ниво от юли 2012 г. Индексът за измерване на продукцията, който се подава към общия PMI, спадна до 39.5 пункта от 48.7, което пък не е наблюдавано от април 2009 г.

Заводите в единния валутен блок съкратиха персонала и намалиха запасите от суровини. Индексът на новите поръчки е 38.2 в сравнение с 49.4 миналия месец, което е близо 11-годишно дъно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във