Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОЗОНАТА ПАК СЕ НАМРЪЩИ

Перспективите за икономическия растеж на еврозоната остават мрачни, след като в началото на седмицата бе публикуван индексът на доверие на германските бизнесмени, потънал до тригодишно дъно. Спадът е по-сериозен от очакванията и сякаш затвърждава прогнозите, че 15-те европейски държави бавно се приближават към рецесия. Европейската икономика се сви през второто тримесечие на 2008-а и ако ситуацията се повтори и през периода юни-септември, рецесията технически налице ще бъде. Опасенията от подобен сценарии доведоха до рязко покачване на цените на европейския базов дълг, съответно до понижаване на доходността. Годишната доходност на двегодишните книжа за втори път падна под 4% и на 27 август достигна 3.98 процента. При основна лихва на еврозоната от 4.25% това означава, че инвеститорите твърдо залагат на смъкване на лихвения процент в средносрочен аспект, за да се подобри икономическия растеж. Поне такива бяха нагласите до момента, в който на сцената излязоха любимците на публиката Лоренцо Бини Смаги и Аксел Вебер (носещ името на популярния вокалист на американската рок група Guns N' Roses) - членове на управителния съвет на Европейската централна банка. Те дадоха да се разбере ясно, че няма особена вероятност ЕЦБ да започне низходяща лихвена корекция и дори е възможно вдигане на лихвата след съживяването на икономиката. Смяната на курса доведе до покачване на доходностите на книжата. Двегодишният базов дълг на Германия приключи седмицата при нива 4.14%, петгодишните книжа се търгуваха при доходност 4.09%, а десетгодишните - с 4.17 процента.
Цените на жилищата в Англия регистрираха най-силното си понижение от последното тримесечие на 1999 г. насам заради затегнатите ипотечни правила и притесненията за перспективите пред икономиката. Успоредно с това се понижиха и продажбите на дребно заради по-високите цени на хранителните и енергийните продукти. Следващата седмица се очаква правителството да обяви серия от икономически инициативи, като някои от тях най-вероятно ще включат мерки за защита на собствениците на жилища. Инвеститорите очакват Бенк ъф Инглънд да понижи лихвения процент, за да предпази страната от рецесия, а това се отрази на доходностите на английските държавни книжа. При двегодишните тя падна до 4.50%, при положение че основната лихва на Острова в момента е 5 процента.
Отвъд Океана щатските ДЦК повишиха доходността си, като при двегодишните тя достигна 2.36 процента. За сравнение, седмица по-рано те се търгуваха при нива 2.25 процента. Петгодишните облигации достигнаха 3.05%, а десетгодишният американски дълг - 3.80 процента. По-интересните новини от САЩ бяха изненадващо добрите данни за поръчките на стоки с дълготрайна употреба. Както и ревизираният ръст на БВП на страната за второто тримесечие от 3.3% на годишна база при очаквани 2.6 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във