Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврозоната е слабата брънка за световния растеж

Тревожното усещане, че търговската война между Щатите и Китай ще нокаутира техните икономики,  не намалява значението на факта, че  Европа е регионът, който все по-отчетливо се утвърждава като слабото звено на световния ръст. Спадът на търсенето на територията на еврозоната, попаднала в капана на международните и вътрешните проблеми, е видим. Това излага на риск подема й, който през тази година едва ще надхвърли 1% (рязък спад от очакваните 1.9% през 2018-а). Дори регионалната сила Германия е в беда.

Инвеститорите се настройват на същата вълна - индексът на агенция "Блумбърг" за еврото е близо до най-ниската си стойност от средата на 2017-а насам. Европейските акции пък никога не са били по-евтини в сравнение с облигациите от гледна точка на разликата в доходността. 

За Салман Ахмед - главен инвестиционен стратег в "Ломбар Одие", е "повече от ясно, че китайският растеж ще се забави, но същевременно там е предвидено огромно количество стимули. Докато в Европа нещата се влошават прекалено бързо". 

Охлаждането вече е налице и в ядрото на еврорегиона. Докато страни като  Гърция са напът да преодолеят изоставането, перспективата пред Германия се заоблачава в резултат на продължителното свиване на производството. А разходите на домакинствата във Франция са в застой заради протестите на "жълтите жилетки". Бедата е, че двете държави пълнят почти половината от БВП на еврозоната. И ако французите  замразят  потреблението си, а германците - производството, то блокът е в сериозна опасност.

Проблемите не спират дотук. Доходността на италианските облигации отново пълзи нагоре заради опасения от  неефективно управление  на финансите. Здравословното състояние на банките е спорно, а решение за BREXIT все още няма. Изборите за Европейски парламент през май пък могат да засилят влиянието на антиевропейските партии - нещо, което вече тревожи някои компании. В допълнение, забавянето на китайския растеж също се отразява зле и някои производители на коли като "Фиат" отчитат по-слабо търсене във второто по големина световно стопанство. То се прехвърля и към други фирми: базираната в Брюксел  Umicore обяви миналата седмица, че печалбата й ще падне заради световното охлаждане на автомобилния бранш.

Засега икономистите не виждат причини за паника и смятат, че влошаването на средата за бизнес по-скоро е отражение на  поредицата от специфичните за всяка отделна държава шокове. Което подкрепя тезата, че растежът ще се засили, когато тези влияния избледнеят. Охлаждането на Германия може да се ограничи от рекордно ниската безработица в страната редом със скромни фискални стимули. А разпространението на "заразата" към други страни от еврозоната може да се удържи - отчасти защото техните структури са различни.

Ако обаче нещата се влошат, възниква въпросът какъв би бил отговорът на официалните власти на фона на оскъдните вече възможности на Европейската централна банка. "Голдмън Сакс" понижи краткосрочните си прогнози за еврозоната, макар че очаква подобрение след средата на годината. 

Пазарните играчи не са убедени, че няма драма  и продават евро и британски лири, което укрепва позициите на зелените пари. В късните вечерни часове на 13 февруари еврото падна до 1.1272 щ. долара, а паундът - до 1.2856 долара. Доларовият индекс на агенция "Блумбърг" DXY, който следи движенията на американската валута спрямо претеглена съобразно теглото им кошница от световни конкуренти, пък за първи път от декември 2018-а се изкачи над 97 пункта - до 97.115. 

Експерти от сингапурската DBS Bank посочват, че ако се вземат предвид слабите фундаментални показатели на еврозоната и вероятността ЕЦБ да отложи следващото лихвено повишение за 2020-а, низходящата доларова корекция от последните няколко месеца в резултат на предпазливия лихвен подход на Федералния резерв вероятно е изчерпала потенциала си. Те прогнозират, че еврото ще се обезцени под 1.10 щ. долара през тази година, а британският паунд може "да посети" низините в близост до 1.20 долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във