Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото запази самообладание

Единната европейска валута приключи седмичната си търговия в близост до 1.3630 щ. долара за едно евро, въпреки решението на Федералния резерв да започне да ограничава покупките на активи, с които подпомага стопанството на страната. Това до голяма степен се дължи на публикуваните през седмицата добри икономически показатели на еврозоната.


Промишлената продукция на общността е нараснала доста по-мощно от прогнозите на икономистите през декември. Индексът, който следи активността в сектора, е достигнал 52.7 пункта (най-високата стойност за последните 31 месеца) срещу 51.6 през ноември и при очаквани 51.9 точки. Декемврийският фабричен продукт на Германия е бил най-силен от 30 месеца насам, докато във Франция той е паднал до най-ниската си стойност за последните седем месеца. Всъщност именно небалансираният подем на страните членки на еврорегиона безпокои най-много икономистите. Същевременно износът на еврозоната се е увеличил с 0.2% през октомври спрямо септември, докато вносът е намалял с 1.2 процента.


Отличник отново е Германия. Доверието на местните инвеститори в икономиката на страната се е повишило за пети пореден месец през декември, сочи индексът на Центъра за европейски икономически проучвания ZEW. Той оценява очакванията на германските анализатори и институционални инвеститори за развитието на стопанството през следващите шест месеца и стойността му е скочила от 54.6 пункта през ноември на 62 през декември - най-високото равнище от април 2006-а насам. Оптимизмът на германските бизнесмени пък е достигнал до най-високото си равнище за последните 20 месеца. Индексът на института IFO, който следи бизнес климата, се е повишил до 109.5 пункта през декември срещу 109.3 през ноември. При това страната разчита на растежа на вътрешното потребление, защото най-големият й партньор - еврозоната - се бори да стабилизира възстановяването си.


Разбира се, Берлин ще трябва да се справя и с насрещни ветрове. Един от тях е хилавият подем на останалите партньори от блока. Другият - сделката за съставяне на коалиционно правителство, сключена между християндемократите на канцлера Ангела Меркел и политическите й опоненти социалдемократи. В договора е заложен фиксиран размер на часовата надница от 8.50 евро за цялата страна и увеличение на разходите за пенсии.


Испанската централна банка отчете, че над 5% от жилищните ипотеки в страната не са били обслужвани през третото тримесечие на тази година срещу 3.5% през същия период на миналата. Испанската асоциация AFES, която е консултант по преструктурирането на дълга на местните кредитори, очаква проблемните ипотеки да достигнат 6% през 2014-а. Лошите заеми на испанските банки са достигнали през октомври рекордните 13% от общия обем на отпуснатите кредити срещу 12.7% през септември. По оценка на Националния статистически институт възстановяването на Испания не е достатъчно силно, за да спре ръста на необслужваните задължения. БВП на страната се е увеличил с 0.1% през третото спрямо второто тримесечие. Над 4 млн. души са загубили работните си места от началото на кризата на държавния дълг в еврозоната, а МВФ прогнозира, че испанската безработица няма да спадне под 25% до 2018-а.


У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2192 млн. евро (4286 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.5% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във