Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото загрява за атака на ниво 1.25 щ. долара

До Рождество Христово остават броени часове и светът се готви за тихата и свята нощ с надежда за по-добра 2021 г., освободена от COVID-19. Дилърските екипи на едрите валутни търговци са затворили счетоводните книги, балансирали са позициите си и са оставили само по няколко дежурни в офисите, които да вземат мерки в случай на някаква "пожарна" ситуация. 

 

Валутната търговия, казано на жаргон, е "тънка" -  с други думи е нисколиквидна и всеки, дори не чак толкова голям ордер, може да предизвика сериозни пазарни колебания. Обменните курсове на основните валути са формирани и нова, мотивирана от фундаментална гледна точка тенденция на движението им, може да се очаква евентуално след 1 януари 2021 година.

Еврото - за първи път отличник от 2017 г. насам

Единната европейска валута зарадва привържениците си, които от месеци прогнозират подема й, като прегази за две седмици три ключови технически и психологически равнища - 1.20, 1.21 и 1.22 щ. долара. И приключи търговията си на 18 декември с котировка от 1.2257 щ. долара, давайки сериозна заявка да продължи пътя си нагоре и без никаква конкуренция да достигне стойност от 1.25 щ. долара.

Еврото е поскъпнало с над 8% към зелените пари от началото на годината. А ред значими фактори, които препятстваха  възхода й, вече отпадат.

Битката за Белия дом приключи с поражение за действащия президент Доналд Тръмп, което вдъхва надежди, че приемникът му демократ ще одобри нови икономически стимули в подкрепа на националното стопанство.

Водещите фармацевтични компании започнаха да "бълват" ваксини срещу коронавируса и част от тях вече инжектират най-застрашените от заразата хора с амбицията, че до края на следващата година поне 70-80% от населението на планетата ще бъде имунизирано. Това би означавало край на карантините (личните и на бизнеса), т.е. възраждане на икономиките и редуциране на риска, а те са двигатели на поскъпването на американския долар.

Федералният резерв реши на последното за тази година официално съвещание на паричния си комитет (на 15 и 16 декември) да запази свръх щедрата си парична политика до постигане на стабилно и силно икономическо възстановяване и ниско равнище на безработица. Основните лихви пък ще останат близки до нулата - поне до края на 2023-а и докато инфлацията достигне и се задържи известно време над целевите 2% годишно.

Европейската централна банка, която проведе седмица по-рано официалното заседание на управителния си съвет, пък увеличи с 500 млрд. евро извънредната си пандемична програма за покупка на облигации и удължи срока й на действие до март 2022 година. 

Остават в сила и по-старите програми - за покупка на активи и за отпускане на дългосрочни заеми при преференциални условия, нулевата основна лихва на еврозоната и отрицателния лихвен процент по депозитите. Заключението на европейските централни банкери е, че индустриалният сектор на общността се възражда от рецесията, но секторът на услугите остава потиснат заради ограниченията, наложени във връзка с пандемията. Това е причина ударното стимулиране на икономиката да продължи - докато е необходимо - и чрез парични, и чрез фискални облекчения. 

Тези промени ще доведат до преразглеждане на инвестиционните стратегии с превес на по-рисковите вложения и до изтегляне от долара в полза на еврото на активите на развиващите се пазари, на валутите на страните - износителки на суровини, както и на японската йена и на  швейцарския франк - като балансьори на риска.  

Оттук нататък единствено ЕЦБ може да възпре възхода на еврото, защото скъпа валута означава сбогуване с надеждите за висока инфлация. Председателят на институцията Кристин Лагард увери, че тя и колегите й следят много внимателно еврото. 

Всеобщото мнение обаче е, че евентуална вербална интервенция срещу засилването на единната европейска валута ще има при мощен пробив на нивото от 1.25 щ. долара, а графиките на техническите анализатори дори показват 1.26 долара за едно евро в дългосрочен план. 

Швейцария - валутният манипулатор на 2020 година.

В последния доклад за валутната политика, водена от администрацията на президента Доналд Тръмп, публикуван на 16 декември, Швейцария е посочена като валутен манипулатор. Основното й прегрешение било, че е интервенирала на валутния пазар по-големи от необходимите количества за овладяване на пазарните колебания. 

Швейцарските централни банкери незабавно отрекоха каквото и да било участие във валутни манипулации и увериха пазарите, че ще продължат борбата със силния франк, за да предотвратят дефлационни рискове. 

Националната банка на Швейцария (SNB) започна да интервенира преди година, защото локалният пазар за дългови книжа е прекалено малък за пускането на програми за изкупуване на облигации, подобни на схемите на централните банки от калибъра на ЕЦБ, на  Федералния резерв, на "Бенк ъф Инглънд" и на "Бенк ъф Джъпен".

Швейцарските парични стратези поддържат също, че в малка и зависеща от търговията икономика като швейцарската, парите, похарчени за фискални стимули, по-скоро ще изтекат зад граница, отколкото да подкрепят местното потребление. 

МВФ взе страната на Берн и миналата година одобри швейцарската политика за поддържане на отрицателни лихвени проценти и на интервенции. 

В интерес на истината, въпреки интервенциите на SNB, през 2020 г. швейцарският франк поскъпна значително към щатския долар. На 2 януари търговията стартира с 0.972 франка за един щатски долар, на 20 март мина през върховите 0.987 франка за долар, а на 18 декември приключи седмичната си сесия на 0.8837 франка за един долар. Това означава над 9% ръст за франка, чието "нещастие" е, че е спасително убежище при кризи от всякакъв характер.

Китайският юан - фаворитът на анализаторите

Безкрайният приток на капитали в китайските облигации и акции провокира прогнози за скок на цената на китайската валута до равнища, невиждани от 1993 година. Очакванията на икономистите са, че този паричен поток ще се съхрани и през следващата година, защото деноминираните в юани активи ще предлагат далеч по-висока  доходност от останалия свят.

Предвижданията на валутните експерти са за 10-процентен ръст на китайските пари към американските - поне до 6 юана за един долар. Според прогнозите, това ще се случи до края на идната година. 

Китайската валута поскъпва методично от края на май, защото стопанството  на страната се възстановява бързо от негативните ефекти на пандемията. През отиващата си година чуждестранните фондове са увеличил вложенията си в континентални облигации и акции с над 30 на сто. Това обаче създава сериозни проблеми на Пекин, защото поскъпването на националната парична единица е ключова заплаха за националната макроикономика - тя разчита в голяма степен на износа, а той ще се оскъпи сериозно заради скока на юана.

Юанът се е засилил с почти 10% спрямо тазгодишния си минимум в края на май и е втори по сила в Азия - след южнокорейския вон. Китайските пари приключиха търговията си на 18 декември на цена от 6.54 юана за един щ. долар. 

За последен път котировка около 6 юана за един щ. долар имаше през януари 2014 г., когато валутата бе тласната нагоре от приток на горещи пари. С което Народната банка на Китай се справи светкавично, отслабвайки рязко фиксинга през два последователни дни.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във