Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОТО СПРЯ УСТРЕМА НА ДОЛАРА

Единната европейска валута започна да се възстановява след регистрираните критични минимуми от 82.28 USD/EUR спрямо щатския долар и 88.93 JPY/EUR към йената. Процесът започна след оповестяването на скромния годишен ръст на БВП на САЩ от 2.7% през третото тримесечие на 2000 г., продължи с леки отстъпления през цялата седмица и достигна своя апогей в петък. Тогава Европейската централна банка интервенира еднолично в подкрепа на еврото и само информира колежките си от Г-7 за акцията. Европейските централни банкери мотивираха решението с растящото си безпокойство за влиянието на обменния курс на еврото върху световния и вътрешния пазар, включително върху ценовата стабилност. Те подчертаха за пореден път становището си, че международната цена на еврото не отговаря на благоприятните условия в еврозоната.


Експерти твърдят, че пазарните играчи още миналия петък са започнали да реализират печалби, след като стана ясно, че разликата в скоростта на икономическия растеж между Евроленд и Щатите намалява. Някои анализатори дори коригираха надолу прогнозите си за ръста на щатския БВП от 4 на 3.3% поради опасения за реалната мощ на бизнесинвестициите и на потреблението в страната. Това намалява до минимум шансовете за увеличение на основните лихви по щатския долар през 2001 година.


Естествено не липсваше и словесна подкрепа за единната европейска валута. Пръв в редичката беше вицепрезидентът на ЕЦБ Кристиян Нойер, който в специално интервю за Бридж Нюз защити действията на банката. Той заяви, че целта на неколкократните повишения на основните лихви по еврото, включително и това от 5 октомври, е била да се защити ценовата стабилност в еврозоната от мощния натиск на високите цени на горивата и от слабата единна валута. Нойер призна, че обезценяването на единната европейска валута е предизвикано от реални, а не от спекулативни парични потоци, които се движат от Европа към САЩ. Но същевременно обяви, че отливът на инвестиции от Евроленд за първите осем месеца на годината е намалял почти наполовина до 58 млрд. евро в сравнение със същия период на миналата година. Банкерът заяви увереността си, че намаляващата разлика между растежа в САЩ и в еврозоната, както и по-малкото изтичащи капитали, ще укрепи еврото. Шефът на Бундесбанк Ернст Велтеке пък заяви в интервю за немския седмичник Виртшафтс Вохе, че ЕЦБ следи внимателно какво се случва на валутния пазар и е готова да интервенира, ако се наложи.


На свой ред немският финансов министър Ханс Айхел подчерта нуждата от силно евро, което ще намали възможността за внос на инфлация.


Накрая тежката си дума каза и управителят на Европейската централна банка Вим Дуйзенберг, който даде пресконференция след приключилото редовното заседание на управителния съвет на банката. На него бе взето решение основните лихви по еврото да останат непроменени, което очакваха валутните играчи. Дуйзенберг призова за пореден път правителствата на страните членки на еврозоната да продължат със структурните реформи, да намалят заплатите и да разработят по-отговорна фискална политика. Той подчерта, че изгледите за световен икономически растеж са благоприятни и че Евроленд също ще продължи да се развива със здравословни темпове, макар през третото тримесечие на тази година да се очаква ръстът леко да се забави. Според Дуйзенберг цената на еврото отдавна е загубила връзка с фундаменталните показатели, а слабостта му е опасна за световната икономика.


От САЩ тази седмица пристигнаха доста противоречиви данни. Ключовият барометър за икономическата активност в страната - индексът NAPM - през октомври намаля за трети пореден месец, като стойността му падна под вододела от 50 точки. Както е известно, само цифри над 50 пункта са индикатор за растеж. Индексът на доверието на потребителите в икономиката на САЩ пък намаля до 135.2 от постигнатите през септември 142.4 точки. Но производителността на труда през третото тримесечие на тази година е била по-добра от очакваното. Тя се е увеличила с 3.8% в сравнение със същия период на миналата година (без заетите в селското стопанство). Малко по-обезпокоителни са данните за увеличените с 2.5% разходи за единица труд, въпреки че според специалисти те все още не представляват инфлационен проблем. Валутните пазари обсъждат и вероятността Щатите да се откажат да поддържат силен щатски долар, ако Джордж Буш-младши спечели изборите. Въпреки че според повечето валутни анализатори цената на щатския долар ще се влияе по-скоро от икономическите условия, а не от новия стопанин на Белия Дом през следващите четири години.


У нас междубанковият валутен пазар беше изключително активен. Отчасти и поради балансирането на задължителните минимални резерви, които търговските банки поддържат в БНБ. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 173.6 млн. г. марки при 41-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във