Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото се залюля в мъртво вълнение

Еврото остана под силен натиск през седмицата въпреки оптимистичното начало на търговията на 22 октомври, което изкачи единната европейска валута до 1.1548 щ. долара и до 0.8826 брит. лири. Всъщност този временен подем се дължеше на облекчението, което изпитаха  инвеститорите след решението на рейтинговата агенция "Муудис" да понижи доста по-щадящо от очакванията кредитната оценка на Италия - "Ваа3" (най-ниската в  инвестиционната скала) със стабилна перспектива.

Ден по-късно обаче Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019-а заради заложените в него "наднормени" разходи и бюджетен дефицит в размер на 2.4% от БВП след очертаващи се 1.8% през тази година. Брюксел разпореди на италианския кабинет да представи до три седмици коригиран бюджет и го заплаши с процедура за прекомерен дефицит, ако това не стане. В резултат еврото пое надолу и слезе под 1.15 щ. долара. 

Доброто впечатление бе заличено категорично на 24 октомври, когато бе огласена новината, че активността в частния сектор на Германия се е забавила през този месец до най-ниското си равнище от 2015-а, а фабричните поръчки са се свили за първи път за последните четири години. Резултатите са ясен сигнал за по-значителна загуба на ускорение на най-голямото стопанство на еврозоната от прогнозите на Бундесбанк за "временен застой" през третото тримесечие. Което предполага, че опасенията от протекционизма и размаха на колебанията на финансовите пазари са нараснали, а доверието на бизнеса е намаляло през октомври. Ред едри германски компании - от "Даймлер" до "Хайделберг семент", понижиха прогнозните си печалби.

Доверието на френските производители в икономическата перспектива на страната пък е спаднало през октомври до най-ниската си стойност за последните две години - резултат от неразрешените препятствия около BREXIT и потенциален признак за слабо начало на четвъртото тримесечие. Френското правителство е особено обезпокоено, че дребният бизнес не е подготвен за излизането на Острова от Европейския съюз. Почти една четвърт от местните 120 хил. износители изпращат продукцията си  във Великобритания. Френските потребители на британски услуги също може да бъдат засегнати. Елисейският дворец все още няма оценка на потенциалните разходи за бизнеса и не е обещал финансова помощ за потърпевшите. Френският кабинет дори препоръча набор от мерки, които фирмените мениджъри да предприемат след оценка на "английските си експозиции".

Рим също отвърна на удара откъм Брюксел. Италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че няма да прави промени в бюджета за 2019-а, защото увеличението на дефицита е единственият начин за редуциране на огромния държавен дълг (от 131.2% от БВП).

Европейските неволи свалиха еврото под 1.14 щ. долара в обедната търговия на 24 октомври. Анализатори на "Сосиете Женерал" не очакват "бурите" да извадят единната европейска валута от утвърдилия се диапазон на търговия между 1.13 и 1.18 щ. долара и не изключват "посещение" на високите нива. Това обаче би могло да се случи, ако междинните избори в Щатите през идния месец доведат до разделен конгрес и правителство, а оттам - да посеят семена на несигурност около изпълнението на финансовите инициативи, които привличат капитали в щатските активи. При такъв сценарий, според Мейзън Иса от TD Securities, големият "къс" залог до края на годината ще е за кроса щ. долар/яп. йена. Иса препоръчва да се продават зелени пари при ръст до 113 йени с критично ниво на подкрепа в близост до 111.60 йени за долар.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2194 млн. евро (4292 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.4% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във