Банкеръ Daily

Пари и пазари

Еврото се удари в тавана от 1.19 долара

Единната европейска валута поскъпна с почти 2% от 20 август до началото на тази седмица и почти докосна нивото 1.19 щ. долара за едно евро заради неубедителните сигнали, които изпрати Федералният резерв по отношение на паричните стимули и лихвите.

Валутни анализатори обаче предупредиха своевременно пазарните играчи да не разчитат особено на силовия напън на европейската парична единица, защото препятствията тепърва предстоят.

На официалното съвещание на управителния съвет на Европейската централна банка (на 9 септември) европейските парични стратези трябва да дадат отговор за евентуалните нови насоки на бъдещата политика на институцията. От друга страна е върналият се страх от неясната икономическа перспектива на глобалното стопанство в условията на бързото разпространение на вариант "Делта" на COVID-19. И не на последно място са предстоящите избори в Германия, за които социалдемократите набират преднина от около 5% в анкетите на социолозите пред управляващите християндемократи на оттеглящия се канцлер Ангела Меркел. Да не говорим за сериозната опасност от инфлационен взрив, който може да избухне под влияние на комбинацията от два съществени фактора: следпандемичният икономически възход и сериозният недостиг на достатъчно суровини и материали, който предизвиква непрекъснато увеличение на цените на най-важните потребителски стоки - енергията и храните. 

Под влияние на тези обстоятелства еврото започна да губи ускорение. А преднината му към зелените пари се стопи с почти един цент - до грубо 1.18 щ. долара в следобедната търговия на 8 септември.

По този начин се оправдаха подозренията, че двойката евро/долар няма достатъчен потенциал да излезе над сериозното психологическо ниво от 1.19 долара за едно евро. Усреднената прогноза на 84 анализатори пък е, че този таван ще се запази до края на годината.  

Има и валутни стратези, които смятат, че еврото може да излезе от досегашния си диапазон на търговия и да тества котировката 1.20 щ. долара, но единствено при сериозна изненада от страна на ЕЦБ. Доста по-оптимистично обаче са настроени експерти на банковата група Australia & New Zealand Banking Group, които очакват ЕЦБ да започне по-рано от планираната дата да изтегля паричните стимули по противопандемичната програма за покупка на облигации, което ще помогне на еврото да поскъпне.  

Засега официалната позиция на европейските централни банкери е, че скокът на потребителските цени ще е временен и това ще позволи да се запазят стимулите и нулевите лихви. Което е в разрез с намеренията на Федералния резерв да започне да ограничава покупките на правителствен и агентски дълг. 

В интервю за "Файненшъл таймс", публикувано на 8 септември, директорът на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис - Джеймс Бълърд, заявява, че американската централна банка ще трябва да продължи с изпълнението на плана си да ограничи програмата за пандемични стимули, въпреки че през август американската икономика е открила най-малко работни места за последните седем месеца. Бълърд омаловажава опасенията от охлаждането на пазара на труда с мотив, че съществува голямо търсене на работници и по-голям брой нови работни места отколкото са безработните. В края на август Бълърд коментира, че би искал колегите му да започнат да редуцират количеството на купените активи  и да приключат с тези сделки до първото тримесечие на 2022-ра. 

Американският банкер със сигурност вече се тревожи от инфлационния натиск, както и много негови колеги. 

В Унгария потребителските цени са се увеличили с 4.9% през август спрямо същия период на 2020-а след 4.6% ръст през юли, показват публикуваните на 8 септември статистически данни. 

Унгарската централна банка е заложила средносрочна инфлация от 3% с допускане на временни отклонения от 1% в двете посоки. 

Препускащите цени след края на пандемичните карантини и подема на потреблението принудиха Унгария и Чешката република да открият сезона на лихвените повишения в Европейския съюз. Будапеща вече е повишила кредитните разходи с по 30 базови пункта през всеки от изтеклите три месеца - до 1.5 процента. 

Августовската равносметка е: 22% годишен скок на цените на горивата, 17% - на тютюна, 10% - на туристическите услуги, 13% - на свързаните с жилищата ремонти разходи. Базовата инфлация (в която не влизат цените на храната и енергията) е нараснала до 3.6% годишно след 3.3% през юли. 

Новите инфлационни прогнози, които ще са ключът към посоката на паричната политика на Будапеща, ще бъдат огласени на 21 септември, като очакванията са ценовият ръст да надскочи 5% през октомври или ноември, след което да се укроти до по-нормални равнища и поведение.

От сегашната конфигурация може да спечелят валутите на развиващите се пазари.

Това ще се случи чрез сделките carry trade, при които инвеститорите теглят кредити във валути с ниски лихви и инвестират получените средства в активи, които носят по-висок доход. 

През първото полугодие тези транзакции са донесли на играчите едва 0.5% доход. От края на юли обаче индексът на агенция "Блумбърг", който ги следи - EM Carry Index, се е повишил с 2%, като високодоходните, но силно колебливи валути като турската лира и южноафриканският ранд, са на водещи позиции. Индексът на паричните единици на развиващите се стопанства MSCI е бил на печалба през девет от последните 11 търговски сесии.  

Това се случва заради нетрадиционния подход на Федералният резерв да не предвижда скорошно повишение на лихвите дори след като започне да изтегля паричните стимули. Което ще запази ниските равнища на кредитните разходи в долари и ще даде шанс на инвестициите във валути на развиващите се стопанства. 

Или, както коментират икономисти, председателят на американската централна банка Джеймс Пауъл е успял да постигне нещо немислимо: да раздели дискусиите за редуциране на паричната подкрепа за икономиката от обсъжданията за лихвени увеличения. Което има негативен ефект за долара и е изключително положително за развиващия се свят. 

Това отделяне дава и нов кредит за живот на валутите на държавите, които вече качват лихвите като Бразилия и Русия. Руската рубла и бразилският реал са сред най-едрите печеливши сред конкурентите си след изказването на Пауъл на симпозиума на централните банкери в Джаксън хол на 27 август. 

Със завръщането на сделките carry trades инвеститорите могат да оценят доходността на активите на държави като Южна Африка, Барзилия и Турция като прекалено привлекателна, за да я пренебрегнат. Експертите очакват сериозен ръст и на паричните единици на зависещите от износа и от суровините държави. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във