Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото се превръща в надеждно убежище

Единната европейска валута получи вдъхновение от постигнатото съгласие за бюджета на Европейския съюз и на спасителния фонд и потегли бързо нагоре, като на 22 юли достигна 1.16 щ. долара. Пазарните индекси, измерващи риска от разпадане на еврозоната, буквално "заспаха" след договорения от лидерите на общността компромис, което предполага, че опасенията от нова екзистенциална криза за блока на еврото са минали на заден план. 

Няколко показателя водят до този извод.

Единият е, че намалява необходимостта от застраховане на риска 

Досега в центъра на пазарното внимание за евентуално изпадане от еврозоната беше Италия. Министърът на икономиката на страната - Роберто Галтиери - обаче заяви, че правителството е укрепнало след "историческото" споразумение от 21 юли.

В резултат, цената за застраховане на италианския правителствен дълг срещу прекратяване на обслужването му е паднала до най-ниските за последните шест седмици нива. Разликата между доходността на петгодишните италиански облигации и кредитните застрахователни контракти (CDS) се е свила с около 100 базови пункта от априлските близо 160 точки.   

Вторият индикатор за спад на риска от разпадане на еврозоната е възходът на еврото

Единната европейска валута е с почти 10% над мартенския си минимум когато се разрази пазарната буря в отговор на пандемията от коронавируса.

Маржът между доходността на десетгодишните италиански облигации и аналогичните по срочност германски държавни книжа спадна до около 150 базови пункта, а на испанските и на португалските - до грубо 80 точки. 

Довиждане Ню Йорк

Винаги когато членството на Италия в еврозоната е било застрашено, деноминираните в щатски долари облигации на Ботуша са били по-търсени отколкото дълга в евро. Просто защото в случай на евентуално преструктуриране на задълженията доларовите книжа, емитирани съгласно законодателството в Ню Йорк, ползват по-добра правна защита отколкото по италианското. 

След сделката от 21 юли италианските доларови облигации с падеж през 2033-а се търгуват при доходност, която е грубо със 130 базови пункта под мартенския си връх. А възвръщаемостта на сходните по срокове до падежите емисии в евро е паднала още по-драстично - със 175 базови точки. 

Прогнозите на експертите

"Мидзухо" посочва, че еврото е станало "по-надеждно" спасително убежище и ще поскъпне до 1.30 щ. долара през идните 12 месеца - ниво, което не е посещавано от шест години. Банкерите оценяват на 1.22 долара сегашната справедлива пазарна цена на единната европейска валута.

"Креди агрикол" очаква 1.18 щ. долара за едно евро и по-високо, ако сделката за спасителния фонд на ЕС успее да създаде "масивен нов пул от деноминирани в евро облигации с високо качество, който да ползват инвеститорите като начин за диверсификация от зелените пари и от американските ДЦК". В краткосрочен план се запазва стратегията за покупки на евро на ниски цени и изграждане на нови дълги позиции, подготвени за нов подем до края на годината.

"Рабобак" препоръчва да се търгува евро срещу швейцарски франкове с потенциал котировката на двойката да се върне над 1.08 шв. франка за едно евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във