Банкеръ Daily

Пари и пазари

Еврото се отлепи от котировката 1.12 щ. долара

След като почти цяла седмица остана "залепено" за 1.12 щ. долара, еврото  на 10 май пое нагоре  и е на път да отчете втора поредна печеливша седмица. Причината се корени в растящите опасения от ескалация на търговската война между Пекин и Вашингтон, която може да принуди щатските парични стратези да понижат лихвените проценти. Въпреки че увеличението на митата (от 10% на 25%) на китайски внос за 200 млрд. щ. долара в Щатите влезе в сила в нула часа и една минута източноамериканско време на 10 май, а Китай обеща реципрочен отговор, официалните представители на двете страни се върнаха на масата на преговорите по-късно през деня. Което не разколеба  инвеститорите да заложат на едно намаление на щатските лихвени проценти и пазарите вече очакват не повече от един лихвен ръст до края на 2019-а. Все пак, щатският президент Доналд Тръмп увери, че изобщо не бърза да доведе докрай търговското споразумение с Пекин и каза, че дискусиите се водят "с много приятелски тон".

Единната европейска валута се повиши с 0.2% - до 1.1240 щ. долара, в късната следобедна европейска търговия на 10 май. А Джон Марли - старши валутен консултант в компанията за управление на риска Smart Currency Business, сподели, че Европа е смятана за барометър за световния растеж и пазарите биха спечелили от евентуална търговска сделка между Китай и Щатите.

 

Търговското напрежение имаше като цяло слабо влияние върху валутните пазари и традиционното валутно убежище при извънредни обстоятелства и кризи - японската йена  поскъпна през седмицата с 1.2% към долара - до 109.64 йени в късния следобед на 10 май.

Доларовият индекс, който следи движението на зелените пари към кошница от шест основни валутни конкуренти, в която еврото е с най-голяма тежест, остана като цяло стабилен  - на ниво от 97.38 пункта. Щатската валута е добавила  6.2% към стойността си на търговско претеглена база през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата - най-силният й тримесечен финансов резултат от последните три месеца на 2015-а, по официални данни на Федералния резерв. Скъпият долар по правило е лоша новина за щатските мултинационални компании, чиито задгранични приходи струват по-малко при силна американска парична единица.

У нас

междубанковият валутен пазар след дългия почивен период беше активен. Средният дневен валутен оборот през първите три работни дни на седмицата достигна 2701 млн. евро (5282 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.8% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във