Банкеръ Daily

Пари и пазари

Еврото продължава да се катери

Мощният подем на еврото, демонстриран  миналата седмица, продължава и през март. Единната европейска валута надхвърли 1.1160 щ. долара в началото на месеца и се търгуваше в близост до най-високата си цена към зелените пари от началото на годината (бел. ред. - 1.1239 долара за едно евро на 31 декември 2019-а). А след като Федералният резерв понижи с 50 базови пункта основния си лихвен диапазон, еврто "докосна" 1.1355 щ. долара на 6 март, а впоследствие слезе под 1.13 щ. долара и приключи търговската си сесия в Ню Йорк на 1.1284 долара. Единната европейска валута е поскъпнала 5% от най-ниската си от края на февруари цена към щатската. 

Еврото по правило губи стойност  във времена на пазарен стрес. Тази традиция обаче бе нарушена в хода на разпространението на коронавируса извън границите на Китай. Обратът потвърждава, че  са  основателни  появилите се през последните месеци анализи, че заради прекалено ниските лихвени проценти еврото все по-често се продава срещу валути с по-висока доходност - функция, доминирана традиционно от йената и на моменти - от щатския долар. Когато обаче пазарните условия се усложнят, тези залози постепенно започват да се закриват, което на практика означава обратни покупки на евро, водещи до неговото поскъпване.

Този път спусъкът на корекцията натисна COVID-19, констатира  Джеймс Малкълм - шеф на валутната стратегия на "Ю Би Ес". Той отбелязва, че до началото на миналата седмица инвеститорите масирано са продавали  евро, за да купуват други валути, привлечени от рекордно високите минусови лихви на Европейската централна банка. Сметките на  екипа на Малкълм  показват, че е имало "два  пъти повече залози срещу еврото отколкото в зенита на кризата в еврозоната".

Сега инвеститорите правят точно обратното, с което качват цената на единната европейска валута. Променената роля на европейските пари ги тласка бавно надолу в нормални пазарни условия, но ги качва  рязко в несигурни времена. Шефът на звеното за валутни проучвания на "Дойче банк" - Джордж Саравелос, прогнозира, че еврото може да достигне 1.17 щ. долара, ако всички залози срещу него бъдат закрити.

Друг източник на подкрепа за еврото са очакваните нови лихвени редукции в подкрепа на националните стопанства срещу пораженията на коронавируса. Федералният резерв вече свали основната си лихва с 50 базови пункта, което стана на извънредно събиране на паричния комитет на 3 март. А пазарните играчи очакват още понижения от американските централни банкери. Готовност за спешна намеса декларираха и "Бенк ъф Итнглънд" и "Бенк ъф Джъпен". Докато високопоставени фигури от ЕЦБ подчертаха необходимостта от трезва оценка на положението преди каквато и да било акция. Свиващият се диференциал между лихвите от двете страни на Атлантика прави еврото по-атрактивно. 

Валутният стратег на "Сосиете женерал" - Кит Жуке  коментира, че единната европейска валута все още е значително подценена спрямо щатската, въпреки възходящата корекция от миналата седмица и от началото на март. Което дава основания да се очаква по-нататъшен подем, дори с временни низходящи обрати.

Техническите анализатори посочиха, че, за да има по-съществена корекция, еврото трябва да пробие нивото от 1.1239 щ. долара от началото на годината. Това вече е факт и пазарите очакват официалното съвещание на управителния съвет на ЕЦБ на 12 март. Задачата на европейските централни банкери не е лесна, защото при съществуващата минус 0.50% депозитна лихва те нямат особено пространство за маневри. Експерти прогнозират по-скоро увеличение на покупките на активи с 10 млрд. евро на месец като част от плана на ЕЦБ за парични стимули и за осигуряване на парична ликвидност. Търговците пък вече са отчели 90% вероятност за понижение на депозитната лихва до минус 0.6 процента. Това може  да свали леко котировките на еврото към зелените пари. Освен ако Федералният резерв не понижи отново основната си лихва на официалното съвещание на паричния си комитет на 17 и 18 март. Което, предвид увеличението на заболяванията от COVID-19 и на смъртните случаи в САЩ е твърде вероятно.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във