Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото преодоля 1.19 щ. долара

Зелените пари се търгуваха в близост до най-ниската си стойност към единната европейска валута за последните 27 месеца  - 1.1953 щ. долара за едно евро на 19 август.

Доларовият индекс остана сравнително равнодушен - на 92.262 пункта спрямо  кошницата от най-активно търгуваните си конкуренти и на косъм от минималната си цена от 92.124 точки, отчетена през април 2018-а. Индексът е загубил над 5% от пазарната си оценка от края на юни, "надграждайки" най-тежката си месечна загуба за последното десетилетие през юли. Основната причина за слабия резултат са залозите на инвеститорите за по-силно икономическо възстановяване на света извън САЩ и увеличението на апетита за риск.   

Според Маршъл Джитлър - шеф на инвестиционните проучвания на "Би Ди Суис груп" - съмненията, че Вашингтон се справя успешно с контрола на разпространението на COVID-19, продължаващата търговска разпра между САЩ и Китай и опасенията, че Конгресът няма да постигне съгласие за нов пакет от икономически стимули, натискат надолу американската валута.  

Най-успешно от слабостта на зелените пари се е възползвало еврото, което е поскъпнало с 6% към долара от края на юни и вече се задържа твърдо над 1.19 щ. долара. 

Хеджинговите фондове са настроени песимистично към американската валута за първи път от май 2018-а насам - индикатор, че летният й спад ще продължи и през следващите сезони. Нетните позиции във фючърсни и форуърдни контракти на тези дружества спрямо осем други валути са паднали до минус 7881 броя през миналата седмица, сочат данни на щатската Комисия за търговия на фючърси. Основен двигател на обрата са растящите залози в полза на еврото. 

Всъщност  американските пари са заличили почти всичко спечелено в резултат на търговското напрежение между Пекин и Вашингтон, което започна да набира мощ преди две години и провокира безпокойство за глобалната перспектива за растеж. 

Доларът попадна под засилен натиск в края на март, след като Федералният резерв обеща неограничена ликвидност в подкрепа на поразената от COVID-19 национална икономика. Политиката на централните банкери - с  нулеви лихвени проценти и с покупки  на активи, свалиха коригираната съобразно инфлацията доходност на десетгодишните щатски правителствени облигации до най-ниските в историята им нива и намалиха привлекателността на американските активи. Доларовият индекс  се е понижил  с над 7% оттогава насам. А черешката на тортата са президентските избори в началото на ноември и свързаната с тях неизвестност за бъдещата посока на развитие на държавата. 

Американските пари не успяха да укрепнат дори след обявените на 18 август данни за рязко увеличение на броя на новите жилищни строежи през юли, което се отдава на рекордно ниските лихви. Виновни за "тишината" в този ъгъл на щатското стопанство са грубо 15-е милиона американци, останали без работа в резултат на разпространението на коронавируса. 

Щатският долар ще остане слаб поне до средата на 2021-а когато се очаква ускоряване на инфлацията, което би дало начало на възходящ лихвен тренд, прогнозират икономисти. 

Валутите и активите на държавите от Централна Европа се търгуваха неубедително през седмицата.

Унгарският форинт продължи да поевтинява след като публикуваните в края на миналата седмица данни за БВП на страната през второто тримесечие разочароваха инвеститорите. Пазарните играчи държат под око и Националната банка на Унгария, която на 25 август трябва да проведе официално съвещание за паричната си политика. Очакванията на  повечето  анализатори са, че централните банкери ще оставят без промяна - 0.6% - основната лихва на страната. Някои експерти не изключват ново лихвено понижение до края на годината.  

Унгарският БВП е паднал с 13.6% на годишна база през второто тримесечие - най-дълбокият срив сред държавите от централноевропейския регион. Което свали форинта до 349.69 за едно евро на 19 август. Експерти по технически анализ вещаят по-нататъшна слабост на форинта.

Пазарите в Унгария ще са затворени на 20 и 21 август заради националния празник на страната. 

Полската злота се понижи до 4.386 за едно евро на 19 август, след като централната банка на Полша предложи да купи правителствени и гарантирани от държавата облигации за общо 10 млрд. злоти. 

Румънската лея също поевтиня - до 4.842 за едно евро - ден след като опозиционната Социалдемократическа партия внесе вот на недоверие срещу правителството на премиера Лудовик Орбан.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във