Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото прави опити за реабилитация

Единната европейска валута се търгуваше около стойност 1.16 щ. долара на 8 август, след като не успя да се възползва от паузата в щурма на зелените пари. А те  скочиха до 1.1530 щ. долара за едно евро в началото на седмицата, но впоследствие леко "омекнаха", след като публикуваните силни данни за икономиката на Китай тушираха нервността  около последния развой на търговската битка между Вашингтон и Пекин. Народната банка на Китай пък призова на официална среща с местните кредитори да не допускат "стадно поведение" и да не преследват моментни печалби от валутните колебания. Централните банкери увериха колегите си, че имат достатъчно инструменти, за да стабилизират пазара и да гарантират гъвкав курс на юана за движение в двете посоки.

Японската йена поскъпна до 111 за един щ. долар след съобщението, че членовете на борда на "Бенк ъф Джъпен" не са постигнали съгласие за големината на отклонението на лихвените проценти от целевите стойности на централната банка.

Валутни търговци посочват, че  чувствителността на пазарите към заглавията за търговска война е отслабнала и инвеститорите искат да видят доказателства, че разприте причиняват реални вреди, преди да се паникьосат. Юлските търговски данни за Китай - първите, откакто на 6 юли Щатите обложиха с мита китайски внос за 34 млрд. щ. долара, показват по-бърз от очакванията ръст на китайския внос и износ. А търговският излишък на Пекин с Вашингтон е леко променен. Все пак  не трябва да се забравя, че Белият дом ще започне да събира от 23 август мита върху китайски стоки за още 16 млрд. долара, от които ще бъдат засегнати 279 продуктови линии.

В Германия данните за пазара на труда и за производствения сектор подсказват скромен растеж през второто тримесечие. Вакантните работни места са се увеличили с 25 хил. на тримесечна база и със 115 хил. на годишна, като са достигнали общо 1.21 млн. към края на юни. Основните причини, затрудняващи попълването им, са недостигът на кандидати и недостатъчната квалификация за отделните длъжности, твърдят работодателите. Индустриалният продукт в периода април-юни пък е нараснал с 0.4% спрямо предишните три месеца въпреки по-слабите от очакваните юнски данни, когато е отчетен 0.9% месечен спад. Той предполага, че американските санкции вече забавят силната германска икономика. Тя постигна 2.5% ръст през 2017-а и мнозинството анализатори предричат леко охлаждане  - до около 2% повишение на тазгодишния БВП. Търговският излишък на Германия през юни пък се е свил до 19.3 млрд. евро спрямо 20.4 млрд. евро през май. Икономисти очакват 0.4% стопански растеж през второто тримесечие след 0.3% през първото. 

Анкета сред клиентите на "Бенк ъф Америка" показва, че "изчезващата" ликвидност е най-голямото главоболие на купувачите на кредитни инструменти в Европа. Това тревожи 22% от инвеститорите в облигации от инвестиционен  клас и 20% от колегите им, влагащи пари във високорисков дълг. Това е рязък завой в рамките само на два месеца, когато главният страхов фактор беше излишъкът на ликвидност.

За да задоволят жаждата си за придобиване на дългови инструменти, инвеститорите се насочват все по-активно към разнообразни продукти - от индексите и опциите на кредитните застраховки (CDS) до търгуваните на борсата фондове и дори до кредитните застраховки (CDS) с един-единствен емитент. 

Масовите разпродажби на криптовалути се задълбочиха на 8 август, след като щатската комисия за ценни книжа и фондови борси отложи за 30 септември решението си дали да одобри търгувани на борсата фондове, гарантирани с Bitcoin. Резултатът бе спад на пазарната капитализация на виртуалните пари от всички калибри, следени от Coinmarketcap.com, до около 230 млрд. щ. долара - най-ниското ниво от ноември 2017-а досега. Цифровите активи са загубили около 600 млрд. щ. долара от върховата си капитализация през януари.

Bitcoin падна с 6.1% - до 6457 щ. долара, в сутрешната търговия в Ню Йорк и е с 55% по-евтин в сравнение с началото на годината, по данни на "Блумбърг". 

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2238 млн. евро (4378 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във