Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото попадна под приятелски огън

Еврото поевтиня с почти два цента към щатския долар само в рамките на два дни (до 1.0782 долара) и в следобедната търговия на 6 май се разменяше срещу 1.0810 щ. долара.

Патилата на единната европейска валута започнаха на 5 май, а  ден по-рано тя се беше устремила към 1.10 долара. Основен виновник за слабостта на еврото е решението на германския конституционен съд от 5 май да забрани на Бундесбан да участва в програмата на Европейската централна банка за покупка на правителствени облигации. Германските магистрати дадоха на ЕЦБ срок от три месеца, за да обоснове сделките, с което на практика издигнаха бариера пред участието на Германия в програмата за парични стимули на еврозоната, по която през последните пет години са придобити активи за 2.2 трлн. евро. В тази връзка шефът на звеното за валутни операции на "Мидзухо" - Нийл Джонс - коментира, че "някои клиенти имат усещане, че е много по-лесно да се въвеждат стимули в САЩ отколкото в Европа".    

Очакванията са, че ЕЦБ ще успее да обоснове и да защити програмата си за покупка на облигации, така че решението на германския съд едва ли ще саботира паричната подкрепа за стопанството на еврозоната. Ако пък се провали, Бундесбанк ще трябва да излезе от схемата и да продаде германски правителствен дълг за 533.9 млрд. евро. Мнозинството наблюдатели залагат на успех на ЕЦБ в спора. Но поражението вече е нанесено. Особено в момент когато европейските централни банкери се опитват да увеличат стимулите чрез поредната си "Пандемична програма за извънредни покупки" (РЕРР) в размер на 750 млрд. евро. Която със сигурност ще получи още по-сурова присъда от германските съдии. Тези събития насаждат сериозна пазарна несигурност, която е поредното ограничение на отговора на общността на кризата, в която разпространението на COVID-19 потопи света и то подронва авторитета на региона и на еврото.     

Шефът на отдела за валутна стратегия на Г-10 на "Бенк ъф Америка Мерил Линч" - Атанасиос Вамвакидис - очаква еврото да продължи да поевтинява заради очертаващата се мрачна перспектива пред глобалната икономика, за по-дълбоката от прогнозираната рецесия на еврозоната, по-слабия макроикономически отговор на блока на еврото и ниските цени на петрола. 

Бизнес-активността на общността почти се "занули" през миналия месец заради усилията на правителствата да спрат разпространението на COVID-19. Продажбите на дребно, от своя страна, претърпяха най-дълбокия си спад в историята през март. 

В публикуваната на 6 май пролетна икономическа прогноза Европейската комисия предупреди, че БВП на еврорегиона ще се свие със 7.7% през тази година. Най-дълбок ще е стопанският срив  в Гърция,в Италия и Испания - с над 9%, докато на държавите от северната четвърт, включително Германия и Холандия, той ще е под 7 процента. Подобно разслоение е сериозна заплаха за единния пазар и за еврозоната и би могло да се преодолее чрез решителни и общи действия на цялата общност, заяви еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Паоло Джентилони.  

Публичният дълг на еврозоната ще надхвърли 100% от БВП през тази година. "Шампион" ще е Гърция - с очакван скок на съотношението до 196.4% и "подгласник" Италия - с почти 160 процента. 

ЕК предвижда икономическото положение да се подобри през 2021-а, когато еврозоната ще отчете 6.3% ръст на БВП. 

Като капак на слабите фундаментални данни, спекулантите продължават да държат дълги позиции в евро, което подбива цената на единната европейска валута и вещае нови низини.

Вамвакидис и екипът му предвиждат еврото да отслабне до 1.02-1.05 долара през идните месеци, като рискът е "низходящ".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във