Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото полетя главоломно надолу

Единната европейска валута потъна под стойност 1.16 щ. долара за едно евро. Повлия й шокиращото решение на Националната банка на Швейцария да премахне фиксирания преди три години минимален курс на франка към еврото (1.20 франка за едно евро). Бурята на валутните пазари ще продължи, докато пазарните играчи не закрият валутните си позиции и докато валутите не намерят новите си равновесни равнища, съобразени с актуалните фундаментални показатели, с пазарните и политическите рискове и с очакванията на инвеститорите.

Най-големите в еврозоната не разочароваха икономистите. БВП на Германия се е увеличил с 1.5% през миналата година, след едва 0.1% ръст през 2013-а, съобщи на 15 януари федералната статистическа служба на страната. Германският износ се е повишил с 3.7%, а вносът - с 3.3 процента. Частното потребление тук е нараснало с 1.1%, а правителствените разходи - с 1 процент. Инвестициите в машини и съоръжения са се увеличили с 3.7%, а в строителния бранш - с 3.4%, след спада им през 2013-а.

Италия отчете ръст на индустриалния си продукт от 0.3% през ноември 2014-а в сравнение с предишния месец - доста повече от прогнозирания ръст от 0.1 процент. Резултатът вдъхва оптимизъм, че третото по големина стопанство на еврорегиона може да започне да се възстановява от най-дългата рецесия в историята си. Въпреки това асоциацията на италианските индустриалци "Конфиндустрия" през последното тримесечие на миналата година прогнозира ново понижение на БВП на страната. Особено на фона на рекордната ноемврийска безработица от 13.4 процента. Италианската статистическа служба Istat пък е забелязала положителните сигнали за вътрешното потребление. Доходите на домакинствата са се увеличили през миналото тримесечие до най-високата си стойност от края на 2011-а, което до голяма степен се дължи на месечните данъчни отстъпки в размер на 80 евро за служителите с ниски доходи. Те бяха въведени от правителството на премиера Матео Ренци през май 2014-а и ще продължат да действат и през 2015-а.

Според Анджело Брускино - шеф на младежкия клон на Confapi - организация, обединяваща 94 хил. дребни и средни фирми, в които работят 900 хил. души, стабилен изход от рецесията може да гарантира единствено възстановяването на кредитната активност. Лошите заеми на италианските банки обаче са в размер на рекордно високите 181 млрд. евро, което ограничава възможностите им да кредитират местния бизнес. През ноември 2014-а банковите заеми за частния сектор са паднали с 1.6% спрямо същия период на 2013-а, обяви в началото на седмицата "Банка д'Италия", а необслужваните им задължения са скочили с 18.4% на годишна база. 

Кабинетът на Ренци обмисля план да "пакетира" лоши заеми за около 50 млрд. евро в гарантирани от държавата ценни книжа със залог от фирмени активи и да ги продаде на Европейската централна банка като част от програмата й за обратно изкупуване на облигации, съобщи на 12 януари в. "Република", но не цитира източника си на информацията. 

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше спокоен. Средният дневен валутен оборот достигна 1220 млн. евро (2386 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 3.8% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във