Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОТО ПОГЛЕЖДА КЪМ 80 ЦЕНТА

Обменният курс на еврото е отражение на безпокойството и песимизма, с който търговците се отнасят към скоростта на реформите в Европа. Световните пазари наказват всяка държава, която не се адаптира към новите икономически реалности, коментира през седмицата Джеймс Хекмън - Нобелов лауреат по икономика за 2000-ата година. В интервю за немския всекидневник Билд Цайтунг щатският професор споделя също, че съществуват редица мерки за борба с безработицата и за създаване на нови работни места, особено по-ниските данъци и заплати. Той посочва, че ако заплатите се намалят с 10%, това създава условия за 2.5 до 5% по-висока заетост. А според някои икономически модели 20% по-ниските заплати подпомагат разкриването на около четири милиона нови работни места. Френският финансов министър Лоран Фабюс пък отдава слабостта на единната европейска валута на нейната младост и смята, че в дългосрочен план тя има потенциал да поскъпне поне с 20 процента. Според него пускането в обращение на евробанкноти и монети през февруари 2002 г. ще бъде оценено положително от валутните пазари. Фабюс твърди, че еврото е предпазило Европа от големи сътресения по време на азиатската и руската финансови кризи и трябва да стане силна валута. Що се отнася до интервенциите, френският финансов министър ги определя като инструмент, който във всеки момент е на разположение на Европейската централна банка.


Така или иначе, валутните играчи не вярват, че този инструмент ще бъде използван в близко бъдеще. Те останаха разочаровани и от факта, че в комюникето след срещата си в Монреал финансовите министри и централните банкери от Г-20 не включиха като специални точки горещите финансови новини - потъващото евро, високите цени на течните горива и очертаващата се криза в Аржентина. Това им вдъхна кураж да продадат за пореден път еврото към всичките му основни конкуренти. В четвъртък сутринта в Европа единната европейска валута регистрира нов минимуми от 82.28 цента спрямо щатския долар и 88.94 йени. Което означава, че от въвеждането си на 1 януари 1999 г. насам тя е загубила около 30% от стойността си към долара и 32% спрямо йената. Валутните търговци се кълнат, че поредните продажби на евро не са спекулативни, а са свързани с операции на фондовия пазар, при които са ликвидирани позиции на стойност около 1 млрд. евро.


Но фундаменталните икономически показатели също не са в полза на единната европейска валута. В най-голямата икономика на съюза - германската, цените на вносните стоки през септември са се увеличили с 13.4% в сравнение със същия период на миналата година - най-високия годишен ръст от октомври 1981 г. насам. До известна степен оптимизмът на Асоциацията на немските износители и търговците на едро бе помрачен, защото износът на страната през тази и през следващата година ще отбележи двуцифрено увеличение, което се дължи главно на слабото евро. Експерти от немското правителство пък прогнозират 3% икономически ръст през 2000 г. и 2.75% през 2001 година. Септемврийската инфлация в еврозоната е скочила до 2.8%, но според еврокомисаря Педро Солбес тя вече е достигнала върха си и не е прекалено обезпокоителна. Той прогнозира, че през 2000 г. икономическият растеж ще бъде 3.4-3.5%, а през 2001 г. ще намалее леко до около 3.1 процента. Солбес смята, че шоковото покачване на цените на суровия петрол ще изяде 0.2-0.3% от тазгодишния ръст на БВП в Евроленд и около 0.5% през следващата година. Единствено Италия компенсира до известна степен противоречивите данни с по-високия си индекс на доверие на потребителите през октомври в сравнение със септември.


Засега негативната краткосрочна тенденция в посоката на движение на еврото се запазва, като следващите технически нива на подкрепа са 0.8190 USD/EUR, 0.8140 USD/EUR и 0.8060 USD/EUR.


За разлика от единната европейска валута щатският долар е в изключителна форма и през седмицата отбеляза рекорди не само спрямо еврото, но и към швейцарския франк и английската лира. С най-голям интерес се очакваха данните за цената на труда в САЩ през третото тримесечие на 2000 г., които се оказаха равни на прогнозните. Разходите за заплати пък са нараснали с 0.8%, а за осигуровки - с 1% в сравнение с предишното тримесечие. Данните показват, че въпреки недостига на свободна работна ръка разходите за труд през третото тримесечие са намалели леко в сравнение с второто, което се дължи основно на високата производителност. Това осигурява необходимото спокойствие на Федералния резерв по отношение на инфлационната обстановка в страната поне до провеждането на изборите за нов президент. Защото, както е известно, страховете на централните банкери в САЩ, споделяни и на Уолстрийт, са, че липсата на достатъчно работна ръка в комбинация с продължаващото високо търсене на квалифицирани кадри ще принуди фирмите да предлагат по-високо заплащане и ще стимулира инфлацията.


У нас междубанковият валутен пазар остава активен. Средно на ден през изминалата седмица се търгуваха по 152.4 млн. г. марки при 38.6-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във