Банкеръ Daily

Пари и пазари

Еврото "пасува" в близост до 1.12 щ. долара

Откъслечните признаци за възстановяване на активността на бизнеса в еврозоната не помогнаха на еврото да се изтръгне от диапазона си на търговия към зелените пари от 1.11 до 1.14 щ. долара, където е затворено от февруари. Единната европейска валута не успя дори да се задържи в близост до 1.14 щ. долара и през последната седмица се колебаеше около 1.12 долара. А след публикуваните на 2 май данни за поредното свиване на производствения сектор на еврорегиона, еврото слезе под 1.12 долара и на следобедната европейска валутна търговия на 3 май се разменяше срещу 1.1150 долара. Допълнителен натиск върху него оказват заплахите на Вашингтон да обложат с мита износа на автомобили от еврозоната и неизвестността около резултатите от изборите за Европейски парламент. Както и лекият спад от 0.2% на продажбите на дребно в Германия през март спрямо февруари. На годишна база обаче понижението е с 2.1% при прогнози за 2.5% ръст.

Щатският долар пък се катери уверено нагоре след като шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл омаловажи наблюдавания напоследък лек спад на инфлацията в страната, отдавайки го на "временни фактори" и обяви, че не вижда причини за намаление на лихвените проценти. Това се случи по време на пресконференцията на Пауъл след официалното съвещание на банковия паричен комитет на 1 май. На него щатските централни банкери решиха единодушно да оставят без промяна базовата лихва на страната - в диапазона от 2.25 до 2.5 процента. И разочароваха силно стопанина на Белия дом, който в началото на седмицата настоя тя да бъде понижена с един процент.

Техническа промяна бе направена в олихвяването на "наднормените" резерви, които кредитните институции държат в централната банка. Те вече ще получават с 0.05% по-малко или 2.35 процента. В момента банките имат общо 1.56 трлн. щ. долара във Федералния резерв, като 1.41 трлн. долара се смятат за излишък. 

За известно облекчаване на паричната политика на щатската централна банка се смята решението от 2 май да бъде намален тавана на количеството активи, които ще бъдат изтеглени от банковия баланс. Досега разрешената сума бе 30 млрд. долара и тя е редуцирана на 15 млрд. долара. Сега балансът на Федералния резерв е съвсем малко под 3.9 трлн. долара, като по-голямата част са щатски ДЦК и гарантирани с ипотеки ценни книжа. 

Всъщност, мотивите на щатските централни банкери да не понижават лихвите се крият в силното икономическо развитие на страната през първото тримесечие. БВП се е увеличил с 3.2%, а производителността на труда - с 3.6%, най-много от 2014-а насам. Разходите за работна сила пък са намалели с 0.9% при прогноза за 1.5% ръст. Финансовите пазари също се представят добре, като борсовият индекс DJIA е с около 14% по-скъп от началото на 2019-а. Единствено инфлацията разочарова с подема от 1.6% през март за базовата й съставка, от която са изключени силно колебаещите се цени на храните и на енергията.

По оценка на анализатори са налице всички фактори за по-нататъшно поскъпване на зелените пари. Доларовият индекс се изкачи до 97.884 пункта към кошницата от основни валути. А главният валутен стратег на "Голдмън Сакс" - Зак Рандъл, се отрече в края на миналата седмица от предвижданията си за поевтиняване на щатската валута в краткосрочен план и вече очаква 1.10 долара за едно евро. Но пък запази едногодишната си прогноза от 1.20 долара за едно евро с мотив, че по-широкообхватният подем на световния растеж ще ограничи ръста на американските пари.

Въпреки смяната на курса на Федералния резерв през януари от възходящ лихвен цикъл към лихвено въздържание, което по правило влияе върху валутните курсове и традиционно възпира ръста на "потърпевшата" валута, щатският долар остава солидно подкрепен от пазарните играчи. Което, освен на стабилния ръст на щатската икономика, се дължи и на все още високите щатски лихви в сравнение с лихвените равнища в останалите развити световни икономики. Или, както обобщава Брад Бечтъл - шеф на звеното за валутна търговия на интернационалната независима инвестиционна банка "Джефрис", "доларът е най-хубавата къща в лош квартал".

Най-важното решение извън границите на Щатите бе на Европейската централна банка, която намекна през март, че ще задържи лихвените проценти на еврозоната на досегашните им равнища дори растежът на блока да даде сигнали за подем. В момента лихвите по депозитите в ЕЦБ са отрицателни (минус 0.4%) в сравнение с 2.35% на Федералния резерв. Другото мощно световно стопанство - на Япония, също работи с отрицателни лихвени проценти.

Пазарите за финансови деривативи също отчитат това обстоятелство. Инвеститорските залози за слабо евро в момента са най-много от декември 2015-а, сочат последните официални данни на Комисията за търговия на фючърсни контракти. Докато съотношението на заложилите на ръст спрямо спад на зелените пари е най-високо от края на 2016-а насам.

Разбира се, не липсват и анализатори, които се съмняват в бликащия оптимизъм към американския долар. Главният валутен стратег на "Моргън Стенли" например се придържа към прогнозата си, че до края на 2019-а за едно евро ще се получават 1.20 щ. долара срещу грубо 1.1150 на 3 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във