Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОТО ОТНОВО СЕ БОРИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ

Единната европейска валута отново пое надолу, след като през миналата седмица не успя да поскъпне над 87 цента към щатския долар. Това до голяма степен се дължи на не особено обнадеждаващите икономически показатели на еврозоната, особено на най-голямата икономика в областта - германската. В юнския си доклад Бундесбанк предвижда оскъден икономически растеж през второто тримесечие на годината. А немският министър на икономиката Вернер Мюлер дори очаква той да е близък до нулата. Ако прогнозите му се сбъднат, БВП на Германия едва ли ще се увеличи с повече от 2% през тази година. В доклада си немската централна банка отбелязва също, че намаляващата динамика на икономическия растеж се е прехвърлила твърде бързо върху пазара на труда. Растящите цени на суровия петрол, слабостта на еврото и по-високите цени на хранителните продукти пък са довели до повишение на цените и до най-високата инфлация в страната от декември 1993 г. насам. Банката ревизира и нивото на промишлените поръчки през април, отбелязали 1.9-процентен спад в сравнение с мартенската си стойност. Това е индикатор, че забавящата се щатска икономика вече влияе по-осезаемо влияние върху стопанствата на отделни държави.
Италия ревизира от 0.7 на 0.8% тримесечния ръст на брутния си вътрешен продукт в периода януари-март 2001 година. Но детайлите не дават повод за оптимизъм. Инвестициите са нараснали с 0.6% и са допринесли само за 0.1% от растежа. Докато останалите 0.7% се дължат на складовите запаси. Потреблението и износът не са се променили спрямо последното тримесечие на миналата година и де факто нямат принос към ръста на БВП. Индустриалните поръчки в страната през май са намалели със 7.9% в сравнение със същия период на миналата година. Индексът на доверие на потребителите в италианската икономика през юни се е увеличил символично - от 125.4 на 125.7 точки. А индексът на потребителските цени през юни е нараснал с 0.2% в сравнение с май и с 2.9% на годишна база. Във Франция потреблението на промишлени стоки през май е намаляло за втори пореден месец.
На редовното си заседание в четвъртък Европейската централна банка остави без промяна основните лихви в еврозоната. Това очаква почти всички финансови анализатори, които се позоваха на високата майска стойност на хармонизирания индекс на потребителските цени в Евроленд, нараснал с 3.4% в сравнение със същия период на миналата година. Инфлацията идва главно от поскъпването на енергията, хранителните продукти и алкохола. Но водещи икономисти обявиха, че цените на петролните продукти, които намаляха с около 5% през първите седмици на юни, вече се успокояват. Това ще позволи на ЕЦБ да понижи основните лихви през лятото.
Икономическите проблеми на Япония се задълбочават, което лежи в основата на рязкото поевтиняване на йената към основните й конкуренти. Кабинетът ревизира прогнозите си за ръст на БВП през финансовата 2001 г. от 1.7 на почти нула процента. Търговският излишък на страната през май пък намаля за единадесети пореден месец, този път с 86.1% в сравнение със същия период на миналата година. Индексът, отчитащ бизнесактивността в страната през април, бе с 2.5% по-нисък от март - най-резкият месечен спад от четири години насам. И показателят, измерващ бизнесактивността в сферата на услугите, която заема 60% от икономиката на страната, намаля през април с 3.6% в сравнение с март.
В началото на седмицата управителят на японската централна банка Масару Хаями заплаши с интервенции, ако йената продължи да поевтинява спрямо щатския долар. Но на следващия ден се появиха съобщения за изказване на Лорънс Линдзи - икономическия съветник на щатския президент Джордж Буш, е казал, че САЩ нямат нищо против слабата йена, стига тя да е резултат от структурни промени. Въпреки последвалото опровержение на думите му, валутните играчи взеха повод от слуха и продаваха активно йени.
В САЩ се наблюдава леко подобряване на условията за бизнес. Индексът на водещите индикатори, който отразява тенденциите в икономиката от шест до девет месеца напред, през май се е увеличил с 0.5% и е достигнал 109.3 точки. През седмицата, приключила на 16 юни, са били подадени 34 хиляди молби за отпускане на помощи за безработни по-малко в сравнение с предходния седемдневен период. Индексът на потребителските цени през май се е увеличил с 0.4% в сравнение с април поради рязкото поскъпване на горивата. Но базовият индекс, който не включва висококолебливите цени на хранителните продукти и на енергията, е нараснал само с 0.1 процент. Това ще позволи на Федералния резерв на следващата редовна сбирка на паричния си комитет на 26-27 юни да намали за пореден път основните лихви по щатския долар.
У нас междубанковият валутен пазар бе сравнително активен. Среднодневният оборот бе на стойност 155 млн. г. марки с 37-процентно участие на щатския долар в сделките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във