Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото отново пое надолу

Марио Драги (вдясно) говори на конференцията на ЕЦБ Уотчърс.

Еврото се търгува в сравнително скромния диапазон от 1.12-1.16 щ. долара през 2019-а. А от началото на седмицата гравитира около 1.13 щ. долара. Валутни анализатори очакват единната европейска валута да се стабилизира  близо  до това равнище със слаб потенциал за низходящо движение до края на март.

Щатският долар се възстанови от спада си през миналата седмица, последвал  официалното съвещание на паричния комитет на Федералния резерв и потвърдената на него предпазлива парична политика на щатските централни банкери. Пазарните играчи "преглътнаха" и постепенно изравняващата се крива на доходността на щатските ДЦК, която в исторически план винаги е предшествала рецесиите. В резултат, след като поевтиняха над 1.1450 щ. долара за едно евро, на 20 март зелените пари се качиха до 1.1260 щ. долара -  в следобедната търговия на 27 март, с перспектива за по-нататъшно засилване на американските пари  към единната европейска парична единица.

Междувременно  швейцарският франк, който има навикът да се засилва във времена на икономически и политически трусове, прекрачи 20-месечната си върхова стойност от 1.12 франка за едно евро и в следобедната търговия на 27 март се разменяше срещу 1.1194 франка за евро. Поскъпването се обяснява със статуса на валутата на спасително убежище и е провокирано от бягащите от риска инвеститори, притеснени от забавянето на  световното  стопанство. Което, според пазарните играчи, може да принуди Националната банка на Швейцария да интервенира, за да отслаби франка. Шефът на звеното за валутни проучвания на "Комерцбанк" - Улрих Лойхтман, посочва, че при BREXIT без сделка нивото от 1.10 франка за едно евро може да се достигне много бързо и при такъв сценарий намесата на централните банкери на страната е неизбежна.

Лъч надежда е публикуваният на 25 март индекс на доверие на германския бизнес, който се е повишил до 99.6 пункта през март при очаквани 98.5 точки. Ръстът на показателя е първият за последните седем месеца и се появява след новината от 22 март за най-дълбокия за последните шест години спад на германското производство.

В речта си на конференцията на ЕЦБ Уотчърс във Франкфурт на 27 март банковият председател Марио Драги увери, че той и колегите му са готови да облекчат натиска на отрицателните лихви, ако бъде доказано, че те вредят на провеждането на паричната политика на Европейската централна банка. Институцията поддържа лихвения процент по банковите депозити под нулата от юни 2014-а, а оплакванията на кредитните институции от блока, че тя орязва рентабилността им, растат. 

По време на същото събитие вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос  посочи, че слабият ръст на еврозоната увеличава риска от финансова нестабилност, и посъветва банките да положат повече усилия, за да преодолеят структурните предизвикателства. Де Гиндос включи в потенциалните мерки намаление на разходите за персонал и рационализиране на мрежата от банкови клонове, ускоряване на дигитализацията, диверсификация на приходите и редукция на купищата необслужвани заеми в шестте държави, където равнищата им са все още високи.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2543 млн. евро (4973 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.9% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във