Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОТО ОТБЕЛЯЗА ХЕТ-ТРИК

Боледуващата единна европейска валута отбеляза в сряда (18 октомври) нов хет-трик от абсолютни минимуми към щатския долар, японската йена и швейцарския франк, като слезе съответно до 83.24 цента, 89.50 йени и 1.4965 шв. франка. Междувременно щатският борсов индекс DJIA падна под 10 000, а японският NIKKEI - под 15 000 точки.


Историята на поредния погром на еврото е свързана с поредния гаф на вечно виновния за всичко управител на Европейската централна банка (ЕЦБ) Вим Дуйзенберг, с бесните колебания на цените на борсовите индекси и на течните горива и с деликатното положение на САЩ, които на 7 ноември ще избират нов президент.


Тревога будят и някои фундаментални икономически показатели на еврозоната, по-специално инфлационната обстановка. През септември хармонизираният индекс на потребителските цени се е увеличил с 2.8% в сравнение със същия период на миналата година при заложен от Европейската централна банка максимален годишен ръст от 2 процента. В Германия цените на едро през септември са скочили с 6.9% на годишна база. Във Финландия септемврийският индекс на потребителските цени се е повишил с 4.2%, а в Ирландия - с 6.2% годишно. Тези стойности плюс високите цени на горивата и слабото евро определено биха забавили растежа на еврозоната, особено ако ЕЦБ повишава основните лихви, за да компенсира ефекта им. Но както се очакваше, управителният съвет на банката, който заседава на 19 октомври, остави засега без промяна лихвените проценти по еврото.


В САЩ инфлацията също расте. Индексът на потребителските цени през септември се е увеличил с 0.5%, а без храните и горивата - с 0.3%, което е най-високият му ръст от март насам. Но и икономиката нараства, макар и с по-бавни темпове. Индустриалният продукт през септември се е повишил с 0.2% при използваемост на производствените мощности от 82.2 процента. Или както резюмира Алън Грийнспън, растящите цени на суровия петрол още не са нанесли големи поражения на щатската икономика, защото ръстът на потреблението остава стабилен, а инфлацията не е особено висока.


Япония ревизира очакванията си за ръст на БВП през 2000 г. от 1 на 1.5 процента. Премиерът Мори обяви, че за да подпомогне икономическия растеж на страната, за да стимулира пазара на труда и слабото индивидуално вътрешно потребление, кабинетът е гласувал за текущата финансова година допълнителен бюджет от 11 трлн. йени (102 млрд. щ. долара). Отговорни икономически фактори пък заявиха, че еврото е прекалено подценено и представлява заплаха за световния икономически баланс. Ако и САЩ се уверят в това твърдение, нови координирани интервенции на централните банки от страните от Г-7 са вързани в кърпа.


У нас междубанковият валутен пазар беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 150 млн. г. марки при 31-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във