Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото очаква програмата на Драги

Валутните търговци очакват с трепет подробности от програмата на Европейската централна банка за покупка на държавни облигации на закъсали държави от еврозоната, които да ограничат размаха на доходността им. Очаква се тя да бъде обявена на 6 септември. Те влагат големи надежди в решимостта на банковия управител Марио Драги, че ще приложи тези мерки въпреки опозицията на шефа на Бундесбанк Йенс Видман, който е твърдо против подобна намеса. Оптимизмът им се отрази и на котировките на еврото, които през по-голямата част от седмицата се задържаха над 1.25 щ. долара. Някои ентусиасти пък прогнозират, че през септември цената на единната европейска валута може да се повиши до 1.30 щ. долара за едно евро.


Котировките на еврото паднаха под 1.25 щ. долара в късните следобедни часове на 30 август след съобщението, че Испания ще отложи решението си да поиска втора спасителна програма, докато си изясни при какви условия ще я получи.


Фундаменталните показатели на еврозоната не са добри

Доверието на бизнеса и на домакинствата към икономиката на общността се е понижило през август. Индексът, който следи настроенията на обществото, е паднал от 87.9 пункта през юли на 86.1 през миналия месец. Това е най-ниската му стойност от август 2009-а насам.


Европейският отличник Германия пък отчете ръст на безработицата - броят на хората без работа се е увеличил със сезонно коригираните 9 хил. души през миналия месец и те са общо 2.90 милиона. А Асоциацията на германските производители на машини VDMA съобщи, че през юли заявките в бранша са намалели за девети пореден месец - с 2% на годишна база, след 1% спад през юни.


ЕЦБ обаче констатира ръст на кредитирането на домакинствата и фирмите през юли, което се случва за първи път за последните три месеца. Заемите към частния сектор на общността пък са се увеличили с 0.1% годишно след 0.2% спад през юни. В сравнение с юни кредитирането е нараснало с 0.3 процента.


Европейската комисия

намали прогнозата си за икономическия растеж на Ирландия през 2013-а и предупреди Дъблин, че вероятно ще трябва да приложи още един цикъл от мерки за намаляване на разходите и за повишаване на данъците, за да постигне параметрите за бюджетния дефицит и за размера на дълга, изисквани от международните кредитори. Експертите очакват ирландското стопанство да има 1.4% ръст през следващата година при прогнозирани през май 1.9 процента. Тазгодишният растеж се оценява на 0.4 процента. ЕК очаква и 14.4% безработица в страната през следващата година.


Публичният дълг на Ирландия ще достигне върховото си ниво от около 120% от БВП през 2013-а - ниво, на което повечето икономисти смятат, че е невъзможно да бъде обслужван. За да успее да понижи задълженията си съобразно условията на спасителната програма от 2010-а, Дъблин ще трябва да постигне среден годишен растеж от 2.2% между 2012-а и 2016-а. ЕК предупреждава, че само 1% по-нисък растеж от очаквания ще отклони страната от пътя на стабилизацията без допълнителни мерки за фискална консолидация.


В САЩ

отчетоха икономически растеж през второто тримесечие по-висок от първоначалните оценки. БВП се е повишил с 1.7% годишно при предварително очаквани 1.5 процента. Той обаче е по-нисък от регистрирания подем от 2% през първите три месеца на годината. Забавянето показва, че най-голямото световно стопанство изпитва затруднения, защото домакинствата се въздържат от прекалени разходи, а задаващите се данъчни промени притискат компаниите да ограничават инвестициите и служителите си.


Жилищният пазар обаче изпрати оптимистични вести. Препродажбите на стари жилища са се увеличили с 2.4% през юли при прогнозиран ръст от едва 1 процент. Жилищните цени в двадесетте най-големи града на САЩ пък са нараснали през юни, което се случва за първи път от почти две години.


Индивидуалното потребление пък се е увеличило през юли за първи път за последните три месеца. Американските домакинства са купили 0.4% повече стоки, отколкото през юни. Доходите им са нараснали с 0.3 процента. Икономистите очакват потреблението да се повиши с 2% и през третото тримесечие.


Международната рейтингова агенция Муудис инвестърс сървис

заяви на 30 август, че рисковете, с които ще се сблъска възстановяването на световното стопанство през тази и през следващата година, са се увеличили. Експертите очакват тазгодишният растеж да е значително по-нисък от миналогодишния, но най-голяма опасност за икономиката крие фискалната криза в еврорегиона


Световните лидери са обезпокоени от проблемите, възникващи в общността. Китайският премиер Вън Дзябао каза на германския канцлер Ангела Меркел по време на срещата им в Пекин, че Испания, Италия и Гърция трябва да предприемат всеобхватни мерки, за да предотвратят влошаване на дълговата криза.


У нас

въпреки жегите междубанковият валутен пазар през седмицата беше много активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2544.6 млн. евро (4977 млн. лева). Сделките в щатските долари бяха рехави - едва 0.64% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във