Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОТО НЕ УСПЯ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ СЛАБИТЕ ЩАТСКИ ДАННИ

Еврото отново пое към цена 91 цента, след като не успя да се наложи над основните си конкуренти - долара и йената. Вина имат както колебливите икономически дадености в еврозоната, така и чисто технически причини, като например падежът на опции на нива около 92 цента на 8 февруари.
САЩ продължават да публикуват съобщения за слаби икономически данни. Расте броят на безработните, подали молби за помощи. Производителността на труда през четвъртото тримесечие на миналата година се е увеличила с 2.4% в сравнение със същия период на 1999 г., но разходите за единица труд са били с 4.1% по-високи. Ако тази застрашителна тенденция продължи, Федералният резерв ще трябва да се замисли за по-нататъшното намаление на основните лихви. Финансовите институции са отпуснали само 3 млрд. щ. долара потребителски кредити през декември, което е едва 2.4% повече от същия период на миналата година и доста под 11.2-процентния ноемврийски ръст. Следователно, със забавянето на щатската икономика потребителите започват да ограничават разходите си. Тук трябва да напомним, че именно мощното вътрешно потребление, което заема две трети от БВП на страната, бе основният движещ фактор за впечатляващата щатска експанзия през последните години.
Междувременно новият финансов министър на САЩ Пол О'Нийл заяви в телевизионно интервю за Си Ен Би Си, че вярва в силния долар и не вижда причини да променя мнението си. Той изрази надежда, че щатската икономика ще започне отново да расте в края на 2001 г. и отказа коментар за намаленията на основните лихви, предприети от Федералния резерв. Същевременно О'Нийл изрази твърдата си увереност, че Алън Грийнспън прави каквото може, за да върне икономиката към неинфлационен растеж от 3-4% годишно. Финансовият министър каза, че има достатъчно средства, за да се намали данъчното бреме с 1.6 трлн. щ. долара, без да се застрашава бюджетният излишък. Към агитката се присъедини и президентът на клона на Федералния резерв в Чикаго Майкъл Москоу, който смята, че икономиката на САЩ все още не е в рецесия, но призна, че е в преходен период и прогнозите за тенденциите в нея са много трудни.
Еврозоната изпрати противоречиви послания. В Германия индексът на потребителските цени през януари се е увеличил с 0.5% в сравнение с декември и с 2.4% на годишна база. Подадените през декември промишлени поръчки са били с 2.7% повече от ноемврийските, а индустриалният продукт е нараснал с 0.7% спрямо ноември - доста над очакванията на анализаторите. Във Франция индексът на доверието на потребителите продължи да расте и през януари достигна +7 точки срещу +3 през декември. Но безработните в Германия през миналия месец са се увеличили със седем хиляди души. А ноемврийските продажби на дребно в еврозоната са били само с 0.2% повече от октомври.
Подобно на американските си колеги и европейците изприказваха сумати неориентирани приказки. Белгийският финансов министър Дидие Ренад, който председателства еврогрупата, сподели, че Евроленд все още няма достатъчно капацитет да стане двигател на световния растеж. Управителят на Бундесбанк Ернст Велтеке и шефът на испанската централна банка Джейми Каруана коментираха, че не е необходимо Европейската централна банка да бърза с намалението на основните лихви по еврото, защото все още съществува инфлационен риск. А комисарят на Европейския съюз по паричните въпроси Петро Солбес каза, че европейският икономически ръст тази година ще е по-висок от щатския. Същевременно той разкритикува италианската стабилизационна програма поради липсата на реализъм - дългът на страната трябва да падне под 100% от БВП до 2003 г., но тази година той ще нарасне.
Централната банка на Великобритания намали основната лихва по кредитите от 6 на 5.75%, точно според прогнозите на експертите. Тъй като промяната се очакваше, тя бе отчетена в цените и не предизвика промени в котировките на основните валути.
Най-обезпокоително си остава положението в Япония. Икономиката й стагнира, а борсовият индекс NIKKEI 225 падна под 13 хиляди пункта за първи път от октомври 1998 г. насам. Ревизията на БВП на страната за периода юли-септември 2000 г. показа спад с 0.6% в сравнение с периода април-юни. Според изчисленията на кабинета, за да се постигне заложеният 1.2-процентен ръст на БВП за финансовата 2000 г., която приключва на 31 март 2001 г., той трябва да расте с по 0.4% през оставащите до края на периода тримесечия. През януари пък индексът на местните цени на едро намаля с 0.2% в сравнение с декември. Като се прибави и топящото се доверие в правителството на Йоширо Мори, става ясно защо доста наблюдатели смятат икономическата ситуация в Япония за по-тежка от щатската.
У нас междубанковият валутен пазар беше доста активен. Среднодневните изгъргувани обеми бяха в размер на 141.6 млн. г. марки при 24-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във