Банкеръ Daily

Пари и пазари

Еврото на цент и половина разстояние от паритет с долара 

Валутните дилъри се подготвят за свят, в който еврото ще е по-евтино от щатския долар. Единната европейска валута флиртува с близки до паритет със зелените пари котировки за първи път от 2002-а и в 16.10 ч. българско време на 7 юли се разменяше срещу 1.1740 долара. Днес, две десетилетия по-късно, формираните в исторически план равнища на подкрепа бяха пробити едно след друго в хода на юлския срив на еврото и вниманието на пазарните играчи вече е насочено към вероятните стойности под 1 долар - най-мощното психологическо равнище, за което се очертават най-тежките сражения. И ако то не удържи, ще се разразят мощни пазарни колебания със следваща "спирка" - 0.9850 долара за едно евро. Това е нивото, което последният набор от залози на валутните опции очертават като потенциално краткосрочно дъно на валутната двойка.  

По днни на американската компания, предлагаща клиъринг и сетълмънт на финансовите пазари Depository Trust & Clearing Corporation, инвеститорите не са разкривали значими позиции под паритет през миналия месец, но от 1 юли нещата коренно са се променили и котировката 0.95 долара за евро се е превърнала в любимия залог на търговците на опции.    

Низходящата валутна спирала на еврото беше бърза и брутална, като се има предвид, че през февруари то се търгуваше в близост до 1.15 щ. долара. Пейзажът обаче се промени коренно след нахлуването на Русия в Украйна, влошило икономическата перспектива на еврозоната и тласнало цените на енергийния внос до рекордни стойности, докато от другата страна на Атлантика Федералният резерв започна мощна противоинфлационна кампания и щедри лихвени увеличения, влели свежи сили на долара. 

Европейската централна банка има ограничено пространство за маневри и досега се противопоставяше на агресивно затягане на паричната политика, което вече прилагат банките по света. Обещанието е 25 базови пункта повишение на лихвените проценти по депозитите през юли и евентуален нов лихвен ръст през септември. 

Валутни анализатори вече предупреждават за свободно падане на еврото под паритета с долара. Което не е изключено, като се има предвид, че от техническа гледна точка почти няма сериозни нива на подкрепа под равенството и минималната стойност от 0.9668 долара за едно евро от януари 2000-а.

Налице са и сериозни догадки къде точно би било дъното на кроса. Според Георгиус Саравелос - шеф на валутните анализи на "Дойче банк", срив до 0.95-0.97 щ. долара за едно евро ще е равностоен на екстремните в исторически план движения на валутните пазари от края на споразумението "Бретън Удс" през 1971-а. Стратези на "Номура интърнешънъл" пък предупреждават за "неорганизиран" спад до 0.95 долара за едно евро. Според тях единната европейска валута първо ще тества нивата на подкрепа през 2002-а от 0.9613 до 0.9863 долара за евро, които обаче, след 20 години вероятно ще се окажат слаби бариери за доларовите атаки, недостатъчни да компенсират силата на макро-потоците, довели до това движение.   

Моделът на агенция "Блумбърг" за оценка на опциите показва 52% шанс еврото да се изравни по цена с щатския долар през идните 30 дни и 25% вероятност то да потъне до 0.95 долара до края на годината. Което качва до максимум разходите за застраховка срещу бъдещи по-дълбоки сривове от началото на войната в Украйна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във