Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОТО ЛЕКО СЕ ЗАМОГНА

Еврото се окопити след серията публикации за добрите постижения на икономиката на еврозоната и под влияние на техническата търговия. Въпреки че индексът, отчитащ бизнесклимата в Германия, намаля за пореден път през юни, инфлационните показатели в страните от ЕС започнаха да се подобряват. Това пък е една от основните предпоставки за евентуално намаление на основните лихви по еврото. Гернот Ерб - икономист от влиятелния независим финансов институт IFO, заяви в четвъртък (26 юли), че Европейската централна банка би могла да понижи лихвените проценти с 50 базови точки в сравнително близко време.
Предварителните данни за инфлацията в Германия през юли, измервана чрез индекса на потребителските цени, сочат съществено намаление както в сравнение с юнските си стойности, така и на годишна база. А последната прогноза на експертите от базирания в Берлин институт IFO за икономиката на страната показва, че стопанството й ще достигне дъното си това лято. Те все още се надяват на 1.2% ръст на БВП на Германия през 2001 година.
Във втората по големина икономика на Евроленд - Франция, също се наблюдава укротяване на инфлацията. Потребителските цени там през юни са останали без промяна спрямо май, но все още годишният им ръст е 2.1% - малко над препоръчителния двупроцентов таван на ЕЦБ. Индивидуалното потребление на промишлени стоки през същия месец пък се е повишило с 1.5% в сравнение с майското - доста по-силен от прогнозите резултат.
В Италия търговският излишък през юни се е увеличил за втори пореден месец както в световен мащаб, така и в сравнение със страните от Европейския съюз. Доверието на италианските потребители в местната икономика е отбелязало лек спад след резките скокове от последните месеци, което се отдава главно на проблемите със заетостта. Но въпреки това то се запазва доста високо. Продажбите на дребно през май също са били малко по-ниски от прогнозите на експертите.
Пазарните анализатори очакват еврото да продължи да се засилва, но постепенно, без големи амплитуди.
Японската йена също се задържа стабилна към щатския долар, макар че икономическите дадености на страната са лоши. Търговският излишък през юни е паднал с 36.1% в сравнение със същия период на миналата година - дванадесети пореден месец на спад. Продажбите на универсалните магазини през юни са се увеличили, но тези на търговските вериги отново са намалели, което показва, че индивидуалното потребление, представляващо 60% от японския БВП, продължава да отслабва.
Доста сериозни опасения буди слабостта на японските борсови индекси, което предизвика извънредно съвещание на официални представители на управляващата коалиция в сряда (25 юли). Японският министър-председател Джуничиро Койдзуми обаче заяви, че не са нужни специални мерки, а преструктуриране на икономиката и отписване на лошите кредити на банковата система, за да се стабилизира и фондовият пазар. В края на миналата седмица Хакуо Янагизава - министърът, отговарящ за финансовата реформа в Япония, призна, че размерът на лошите кредити на ключовите местни банки е по-висок от официално обявения, но по всяка вероятност няма да надхвърли 18 трлн. йени. Така че няма да се наложи инжектиране на капитали във финансовите институции, което е против пазарните принципи.
Според разпространения обзор на щатската инвестиционна банка Голдмън Сакс (Goldman Sachs) пък общата сума на потенциалните рискови кредити във финансовата система на страната е 237 трлн. йени - почти 50% от БВП на Япония.
Въпреки това, след като еврото не успя да преодолее техническото ниво на съпротива от 109 йени, а щатският долар да поскъпне над 124 йени, в края на седмицата японската валута се установи на нива близки до 124 JPY/USD и 108.70 JPY/EUR.
У нас се наблюдава леко отслабване на активността на междубанковия валутен пазар, което е напълно нормално за края на юли. Среднодневните изтъргувани обеми достигнаха 136 млн. г. марки, като щатският долар заемаше 40% от изтъргуваната валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във