Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОТО КОМПЕНСИРА ЧАСТ ОТ ЗАГУБИТЕ СИ

Единната европейска валута се върна отново в диапазона около 94 цента. До голяма степен това е резултат от логичната равносметка на икономическите дадености в най-мощните световни икономики. САЩ намалиха и ще продължават да намаляват лихвите поради прекаленото охлаждане на стопанството. Японската икономика пък не може да преодолее стагнацията и да се върне към здравословен растеж. Очевидно най-разумната тактика за валутните играчи е да започнат да удължават позициите си в евро.
Петзвездното събитие на изминалата седмица бе първото за годината съвещание на паричния комитет на Федералния резерв, което се състоя на 30 и 31 януари. Под вещото ръководство на Алън Грийнспън банкерите решиха да намалят за пореден път лихвения процент по федералните фондове и сконтовата лихва с по 50 базови точки, съответно до 5.50 и 5 процента. По този начин централната банка на САЩ в рамките само на един месец редуцира основните лихви по щатския долар с цял процент. Това не се е случвало от декември 1991 г., когато икономиката на страната се бореше да се изтръгне от дълбоката рецесия, в която изпадна през 1990-1991 година.
Паричният комитет заяви, че спадащата бизнесактивност и доверие на потребителите и растящите енергийни разходи потискат продажбите на дребно и капиталовите инвестиции. Притиснати от липсата на търсене, компаниите се принуждават да намаляват складовите си запаси, което пък кара производителите да съкращават продукцията. В изявлението си централните банкери подчертават, че най-големите рискове се крият в условията, които биха довели до икономическа слабост в обозримо бъдеще - намек за нови намаления на лихвите.
Федералният резерв бе стимулиран към поредната лихвена промяна от новата серия слаби икономически данни на страната. Най-шокиращата от тях бе едва 1.4-процентният ръст на щатския БВП през последните три месеца на 2000 г. - най-слабият растеж от пет години насам. Той бе съпроводен с по-висока инфлация - дефлаторът се е увеличил с 2.1 срещу 1.6% през третото тримесечие на същата година. Индексът на бизнесактивността през януари пък регистрира най-ниската си стойност от март 1991 г. насам, при обезпокоителен ръст на ценовата компонента. А индексът на доверие на местните потребители в икономиката през януари е най-слаб от декември 1996 година насам.
Повечето валутни анализатори очакват ново намаление на лихвите с поне 50 базови точки до края на полугодието, независимо дали икономическите индекси ще се подобрят.
Единната европейска валута не успя да се възползва пълноценно от слабите фундаментални показатели на американците. Може би поради сравнително противоречивите данни на еврозоната. В Германия броят на заводските и машиностроителните поръчки през декември се увеличи със солидните 16% в сравнение със същия период на 1999 година. Декемврийският индекс на производствените цени намаля в повечето страни от Евроленд - Италия, Франция, Испания и Холандия съобщиха за по-ниска инфлация, измервана чрез този показател в сравнение с ноември. Индексът на бизнесактивността в производствения сектор на Евроленд през януари е бил 52.9 точки. Това е най-ниската стойност от юни 1999 г. насам, но е над прогнозите на анализаторите. Разочарованието дойде от данните за безработицата през декември миналата година. Тя се е запазила без промяна в сравнение с ноември - в еврозоната тя е била 8.7%, а във Франция - 9.2% процента. А цифрите в платежния баланс на еврозоната показват, че изтичането на чуждестранни и портфейлни инвестиции от района продължава. Засега висшите европейски чиновници не са на единно мнение за лихвената политика на Европейската централна банка. Шефовете й твърдят, че тяхната политика е насочена към ценовата стабилност и не е необходимо да следват линията на Федералния резерв.
В Япония тревогите около хилавото икономическо възстановяване не секват. Въпреки това правителството на страната се надява да постигне 1.7% ръст на БВП през 2001 година. Междувременно японците получават непрекъснато съвети как да стимулират стопанството си. Новият финансов министър на САЩ О'Нийл настоява Япония да отвори икономиката си напълно, което ще увеличи по естествен начин конкуренцията и ще помогне на страната да повиши икономическия си потенциал. Бившият щатски министър на финансите Лорънс Съмърс също сподели, че е дълбоко обезпокоен от икономическото заболяване на Япония и заяви, че страната има нужда от макроикономическа визия, за да разреши финансовите си проблеми. Международната рейтингова агенция Стандард Пуърс пък очаква да се увеличи броят на фалитите в Япония през тази година и ново прераглеждане на рейтингите на страната надолу.
У нас междубанковата валутна търговия беше активна. Изтъргуваните през седмицата среднодневни обеми бяха в размер на 145.7 млн. г. марки при 40-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във