Банкеръ Daily

Пари и пазари

Еврото и паундът отново паднаха в лапите на долара

Последните данни за поредния ценови скок в САЩ през октомври прекъсна пазарната дрямка и нанесе сериозен удар върху внушенията, че инфлацията ще е временно явление, изостряйки интереса на инвеститорите към позициите, които биха ги защитили от резки колебания на рисковите активи. 

Индексът на щатските потребителски цени през октомври е нараснал с 0.9% спрямо септември и с 6.2% на годишна база - най-мощният годишен скок от ноември 1990-та. Базовата му съставка, от която са изключени по-силно колебаещите се хранителни и енергийни продукти, се е увеличила с 0.6% в сравнение с миналия месец. 

Новината облагодетелства виртуалните валути, златото и зелените пари и предизвика срив на технологичните акции и на американските правителствени книжа в резултат на предвижданията, че Федералният резерв ще трябва да повиши лихвените проценти по-рано отколкото му се иска. И обезцени сериозно еврото и британския паунд.

Възходът на златото

Спадът на реалната възвръщаемост на дълговите книжа и възобновилото се заглаждане на кривата на доходността принуждават инвеститорите да търсят по-рискови активи редом с по-традиционни застрахователни продукти като златото.  

Жълтият метал, както и другите му "благородни" роднини - сребо и платина - поскъпнаха до най-високите си нива за последните няколко месеца. 

Златото за незабавна доставка се търгуваше за 1861.67 щ. долара за тройунция в следобедните часове на 11 ноември след като ден по-рано се изкачи до 1868.2 долара за тройунция - най-високата котировка от 15 юни. Цените на златните фючърсни контракти с доставка през декември достигнаха 1862.80 долара за тройунция. 

По оценка на експерти от бранша, "горещите инфлационни данни" са естествената среда за успех на скъпоценния метал, смятан за квинтесенциална антиинфрационна застраховка, което предполага по-нататъшно поскъпване на златото през идните седмици и месеци. Същевременно, тази инфлационна обстановка е нож с две остриета, защото ако тя продължи да се нажежава, ще се появят неизбежните съмнения дали Федералният резерв не редуцира ликвидността по-бързо от необходимото. 

Среброто поскъпна до 25.18 щ. долара за тройунция, платината - до 1091 долара за тройунция, а паладият - до 2053 долара за тройунция. 

Този възход се състоя въпреки силата на американската валута, която по правило потиска търсенето на скъпоценни метали от страна на притежателите на други парични единици. 

Анализатори на "Стандард чартърд" обръщат внимание, че златото е преодоляло ключовото ниво на съпротива от 1835 долара за тройунция и след като е приключило търговията си с котировка над 1851 долара за тройунция, то може да атакува отново баиерата от 1900 долара за тройунция. 

Звездният миг на криптовалутите

Инфлационната угроза стимулира търсенето и на виртуални пари, в резултат на което водещата Bitcoin се изкачи до рекордните 68,742 щ. долара на 10 ноември, а Ethereum - до 4,859 долара. Няколко други сравнително по-търсени криптовалути, включително Binance Coin, Solana и Terra, също постигнаха рекордни ценови резултати. Тези постижения тласнаха общата пазарна капитализация на криптовселената до почти 3 трлн. долара - стойност, надхвърляща общата пазарна оценка на водещата дузина банкови групи. 

Впоследствие ентусиазмът леко се охлади, а двете виртуални парични единици с най-висока пазарна капитализация загубиха около 5 процента. В следобедните часове на 11 ноември Bitcoin омекна до 65,147 щ. долара, а Ethereum - до 4,736 долара. 

Експертите пък са разделени в прогнозите си накъде ще тръгнат криптомонетите оттук нататък: някои смятат, че ценовия възход едва започва, а други - че цените ще претърпят сериозна корекция в някой момент. 

Еврото и паундът - жертви на цар долар

Еврото и британският паунд поевтиняха сериозно към зелените пари заради спекулациите, че растящата инфлация в САЩ ще принуди Федералния резерв да започне да затяга паричната политика. 

Еврото потъна до 1.1450 долара - най-слабата котировка за последните 16 месеца. Паундът слезе под 1.34 долара, което е най-ниската му стойност от декември 2020-а. Търговците на опции пък се позиционират за по-нататъшни загуби на двете валути. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във