Банкеръ Daily

Пари и пазари

Еврото - храбрият залог срещу безкомпромисния долар

За онези, които искат да играят срещу американския долар, дилемата е какво точно да купуват вместо него. Отговорът, който се налага спонтанно, е - евро. Това е най-активно търгуваната валутна двойка на планетата. И  двете парични единици имат най-висок дял както във валутните резерви на централните банки в света, така и в глобалния търговски обмен.

Еврозоната обаче е затънала до гуша в проблеми: колеблива регионална икономика; поражения от глобалните търговски разпри; несигурност, произтичаща от проточилия се BREXIT, чийто край все още не се вижда; огромен букет от дългови инструменти с отрицателна доходност. Всичко това е спирачка пред еврото, чиито финансови резултати през тази година са сред най-лошите измежду конкурентите от развитите стопанства. Оптимистите се надяват, че ако някои от тези фактори изчезнат или поне отслабят влиянието си, единната европейска валута отново ще стане атрактивна опция за някои купувачи. Още повече през октомври тя се оживи и отчете най-силния си месец срещу зелените пари от началото на 2018-а.

Но  2019-а не е подходяща за игрички срещу щатския долар, въпреки периодически появяващите се прогнози, че той ще поевтинее. Просто защото след всяка временна слабос , доларът се завръщаше на бял кон и като че ли още по-силен, а  в началото на миналия месец се изкачи дори до най-високата си котировка за последните повече от две години. Еврото пък падаше упорито през осем от първите девет месеца на 2019-а. И от началото на ноември отново пое надолу, въпреки че някои "силни насрещни течения" се успокояват.

На първо място, Пекин и Вашингтон като че ли започват да намират пресечни точки на интересите си. И първата фаза от предварителното споразумение между тях е да започнат да отменят  поетапно наложените от тях мита. Укрепването на примирието може да изостри апетита към придобиване на рискови активи и да премахне залозите за зелените пари като спасително убежище. Договореното обаче срещало упорита вътрешна съпротива в Белия дом, съобщили на агенция "Ройтерс" добре информирани източници. Така че засега поевтиняването на американския долар се отлага. Нещо повече, той отново потегли нагоре.

Сделката за BREXIT има нов краен срок - 31 януари, и опасността от развод без споразумение до края на годината отпада. Новият председател на Европейската централна банка - Кристин Лагард, пък поставя по-решително въпроса за фискални стимули в подкрепа на паричните, които да засилят и ускорят растежа на еврозоната. Тези положителни сигнали са придружени и от по-оптимистични фундаментални показатели за общността. Блокът на еврото е постигнал рекордни годишни излишъци по базовия си баланс - мярка, включваща текущата сметка и нетната стойност на притока от директни инвестиции  и на средства в ценни книжа. Германия отчете през септември най-високия ръст на износа си от ноември 2017-а насам - 1.5% спрямо август при очаквано увеличение от едва 0.4 процента. Септемврийският внос пък се е повишил с 1.3%, което разширява търговският излишък на страната до 19.2 млрд. евро срещу 18.7 млрд. евро през август. Производственият сектор на европейския мотор обаче остава в рецесия, но пък фабричните поръчки бележат ръст.

Известно положително раздвижване има и при държавните облигации на държавите от еврозоната. Доходността им се повиши след новината за постигнатия пробив в търговския застой между Пекин и Вашингтон, като при някои от тях дори се изкачи над нулата. На банкова конференция на 8 ноември обаче членът на управителния съвет на Европейската централна банка Бостян Васле посочи, че институцията ще продължи да прилага досегашната си щедра парична политика докато условията не се подобрят. И че лихвените проценти ще останат ниски "за по-дълъг период от време".

Плюсовете и минусите предполагат предпазлив подход към валутния крос евро/щатски долар. Новите прогнози са, че единната европейска валута ще се търгува в диапазона 1.14-1.16 щ. долара през първото полугодие на 2020-а.

Засега обаче силата е на страната на зелените пари и те я черпят от временното примирие между Белия дом и Пекин, колкото и проблемно да е то. Те се изкачиха на 8 ноември до най-високата си за последните три седмици стойност към единната европейска валута от 1.1025 щ. долара за едно евро. Солиден е ръстът и спрямо японските пари - 109.34 йени за един долар.

Търговският пробив подкрепя и китайската валута, която отново слезе под 7 юана за един щ. долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във