Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Еврото гони равенство с долара

Спасителната акция за Кипър и политическата парализа в Италия пресушиха търсенето на активи на еврозоната и свалиха еврото под 1.28 щ. долара за първи път от ноември 2012-а насам. Единната европейска валута поевтиня към всичките си 16 основни международни конкуренти след новината за слабия интерес към аукциона на италиански облигации на 27 март, на който Италия продаде петгодишни ДЦК за 3.9 млрд. евро и десетгодишни за 3 млрд. евро. Внесените заявки за петгодишния дълг са надхвърлили 1.22 пъти предложеното количество срещу 1.61 пъти при февруарската емисия, чиято годишна доходност от 3.65% е най-висока от 30 октомври 2012-а.


За десетгодишните облигации коефициентът на покритие е бил 1.33 срещу 1.65 през февруари, като на вторичния пазар доходността на книжата е скочила до 4.72 процента. Една от причините за неособено успешните италиански емисии е случващото се в Кипър, което унищожава привлекателността на еврорегиона и буди опасения, че и други държави, особено от периферията, могат да посегнат на спестяванията на хората.


Еврото рискува да се изравни с щатския долар

през следващите две и половина години заради политиките на региона, целящи отслабване на единната европейска валута. Преследваната цел е да се стимулира растежът, прогнозират експерти на Моргън Стенли. Случващото се в еврозоната показва, че паричният преход в Европа не работи, няма кредити, няма растеж, а фискалната политика все още е фрагментирана, следователно би трябвало да сме наистина песимисти за икономическата перспектива, заявява в интервю за агенция Блумбърг в Сидни на 26 март Ханс-Гюнтер Редекер - шеф на поделението за глобална валутна стратегия на Моргън Стенли. Той очаква еврото да приключи 2013-а на цена от 1.25 щ. долара, след което да падне до 1.19 долара в края на 2014-а и постепенно да се приближи до паритет със зелените пари.


Сходни са вижданията и на Джеръми Стретч - ръководител на звеното за валутна стратегия на канадската Импириъл бенк ъф комерс в Лондон. Той очаква отлив на капитали, при това не само от Кипър, и подчертава, че сделката за острова изважда на показ структурните проблеми на еврорегиона. Стретч прогнозира по-нататъшен спад на еврото, освен ако политиците не положат допълнителни усилия да върнат доверието на инвеститорите.


През последните три месеца еврото е загубило 1% от стойността си, сочат индексите на Блумбърг, които следят движението на валутите на десет развити държави. През същия период японската йена се е обезценила с 6.6%, а щатският долар е поскъпнал с 3.1 процента.


Доверието в еврозоната се е понижило

през март. Индексът, който следи нагласите на бизнесмените и домакинствата от региона, е намалял от 91.1 пункта през миналия месец на 90 през този, оповести Европейската комисия на 27 март.


В Германия продажбите на дребно през февруари са се увеличили неочаквано за втори пореден месец - поредният признак, че най-голямото европейско стопанство се връща към растеж. Коригираният им, съобразно инфлацията и сезонните промени, обем се е повишил с 0.4% спрямо януари, но на годишна база е спаднал с 2.2 процента.


Безработицата в страната обаче неочаквано се е увеличила през март, защото възстановеното напрежение на финансовите пазари засилва несигурността за връщането на еврозоната към подем. Броят на безработните се е повишил със сезонно коригираните 13 хил. души - до общо 2.94 милиона. Безработицата остава 6.9 процента.


Въпреки това германската Бундесбанк прогнозира 0.4% ръст на БВП на страната, за който ще помогнат износителите и промишлените производители. Германските работници извоюваха 6.5% увеличение на заплатите си през миналата година, а най-могъщият германски профсъюз IG Metall преговаря за ново повишение с 5.5% през 2013-а. По-високите възнаграждения пък ще стимулират потреблението.


В Италия

доверието на местните потребители се е понижило по-силно от прогнозите през този месец, след като изборите на 24-25 февруари не успяха да излъчат ясен победител с мнозинство в двете камари на парламента. Това означава, че новото правителство няма да е достатъчно силно, за да изведе страната от рецесия и да се справи с растящата безработица.


На 8 март международната рейтингова агенция Фитч рейтингс намали с една степен кредитната оценка на Италия. Експертите на компанията очакват БВП на страната да падне с 1.8% през тази година. Асоциацията на дребните търговци Confcommercio пък прогнозира на 22 март, че потреблението на домакинствата ще падне с 2.4% през тази година след 4.3% спад през миналата.


У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2391.6 млн. евро (4677.5 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.04% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във