Банкеръ Daily

Пари и пазари

Еврото е под кръстосан огън

Щатският долар укрепна и отново се върна под 1.12 за едно евро под въздействие и на  разгорещаващата се реторика във връзка с търговската битка между Вашингтон и Китай. Този път масло в огъня наляха китайските медии и по-специално коментарът в блога Taoran Notes, поддържан от държавната агенция "Синхуа", в който се твърди, че американците "въртят номера, за да влошат атмосферата". Търговците вече преоценяват перспективите за сделка, а вниманието се прехвърля върху следващата възможност да бъде договорена при срещата между президентите на Съединените Щати - Доналд Тръмп, и на Китай - Си Дзинпин, по време на официалното съвещание на Г-20 в Япония през идния месец.

Доларовият индекс, изчисляван от агенция "Блумбърг", прибави 0.2% към пазарната си оценка на 17 май, точно колкото беше и поскъпването на японската йена (до 109.60 за един щ. долар) - традиционното убежище от всякакви по характер катаклизми. Просто защото Япония е най-големият световен кредитор. 

Освен от търговските крамоли между двете световни супер-сили  еврото попадна под сериозен натиск и заради очакваните в края на идната седмица избори за Европейски парламент, както и поради коментарите на италианския вице премиер Матео Салвини. Той заяви на 16 май, че ако партията му се представи добре на вота, би "разкъсал на части" бюджетните правила на Европейския съюз, които задушават Италия. Според валутния стратег на "Креди агрикол" - Манюел Оливиери, "Италия остава един от факторите, които поддържат високите стойности на низходящите рискове за еврото".

Междувременно, Беноа Кьоре - член на изпълнителния борд на Европейската централна банка, увери законодателите от френския парламент на 15 май, че отрицателните лихвени проценти не са основният виновник за слабата рентабилност на европейските кредитори, с което изпрати сигнал, че ЕЦБ няма да бърза да променя лихвената си политика. Според Кьоре лихвите по депозитите, които от почти половин десетилетие са под нулата, струват на банките грубо 8 млрд. евро годишно - буквално трохи за сектора. Той смята, че основните причини за ниските печалби на кредиторите са необслужваните заеми и технологичните промени, които създават "много интензивна" конкуренция в Европа. Кьоре каза, че в еврозоната има прекалено много банки и недостатъчна консолидация. Французинът е сред потенциалните кандидати да наследи  Марио Драги като председател на ЕЦБ, след оттеглянето му от този пост  на 31 октомври.

В регулярния си обзор, публикуван на 17 май, МВФ предупреди Германия да намали данъците и да осъвремени цифровата си инфраструктура, за да стане по-малко уязвима на външни шокове като например търговския протекционизъм.

Дисбалансът в най-голямото европейско стопанство се вижда и от излишъка по текущата  сметка - основният повод за оплаквания от страна на търговските  партньори на Германия и ябълката на раздора с щатския президент Доналд Тръмп. Излишъкът достигна върховите 8.5% от БВП през 2015-а и бавно слиза надолу до 7.3% от БВП през миналата година.

Сред основните препоръки на Фонда към Берлин са също  да насърчи националния банков сектор да се преструктурира и да не допуска дисбаланси в сферата на недвижимите имоти.

Публикуваните през седмицата данни за еврозоната не бяха лоши. БВП на общността през първото тримесечие се оказа по-силен от очакванията - 0.4% ръст спрямо предишните три месеца и 1.2% на годишна база. Годишният подем е точно колкото и през периода октомври-декември 2019-а, с други думи - промяна няма, но не се наблюдава и отслабване, което вдъхва оптимизъм, че чашата е наполовина пълна. 

Въпреки това насрещните ветрове засега са по-силни от попътните за еврото и в късния следобед на 17 май то се разменяше за 1.1165 щ. долара, което означава 0.5% спад от началото на седмицата.

Китайската валута отслабна до 6.9450 юана за един щ. долар (най-слабата стойност от 30 ноември 2018-а), но в късния следобед на 17 май леко укрепна - до 6.9140 юана за долар. Вероятно и заради коментарите, че Народната банка на Китай няма да допусне пробив над 7 юана за един долар и ще интервенира на валутния пазар.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2926 млн. евро (5722 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.9% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във