Банкеръ Daily

Пари и пазари

Еврото - актив, който никой не иска

Еврото навлиза в територията на щатския долар като предпочитана валута за заеми в световен мащаб. Което не означава, че който и да било иска да я има и в портфейла си, твърди в анализ за клиентите шефът на валутните проучвания на "Дойче банк" - Джордж Саравелос. В резултат "никой не иска да държи евро в наличност като актив. Но всеки го предпочита като пасив" и в резултат единната валута на еврозоната "се налага като новия глобален източник на ликвидност на международната финансова система, бавно замествайки долара", пояснява Саравелос.

Еврото все по-често се използва в сферата на международното кредитиране, на междубанковото финансиране и в трансграничните валутни сделки carry trades. (Бел. ред. - Да припомним, че при тях търговците теглят заеми в нисколихвени валути и влагат парите в други парични единици с по-високи лихвени проценти или в други активи с по-солидни доходи - схема, която работи добре когато пазарните колебания са ниски.) Това помага за понижаване на цената на еврото в периоди на засилен апетит към риска, но може да доведе до повишаване на размаха на колебанията и до поскъпване на валутата при завръщане на страха от рискови мероприятия. 

Финансираните от евро операции carry trades са донесли добри доходи на 20 от 23-е валути на развиващите се пазари, които следи агенция "Блумбърг", докато  едва десет са печеливши при доларовото кредитиране.

Най-висока доходност от началото на годината досега има от "скъсяването" на еврото към аржентинското песо - 24.5%, следвано от руската рубла - 20.7%, турската лира - 16.5%, тайландския бат - 13.4%, индонезийската рупия - 12.6%, мексиканското песо - 12.4% и филипинското песо - 11.9 процента. Трите губещи валути от сделките carry trades с участие на еврото са южнокорейският вон - с минус 1.3% доходност от началото на годината досега, унгарският форинт - с минус 2.8% и чилийското песо - с минус 8.9 процента.

Саравелос твърди, че отливът на капитали, основаващи се на увеличената употреба на еврото като валута за финансиране на задълженията потиска котировките на единната европейска валута, когато апетитът за риск нараства. Според него, ако този фактор не съществуваше, еврото би трябвало да е поскъпнало към зелените пари и да се търгува в близост до 1.40 щ. долара през последните две години. В късната следобедна  търговия в Европа на 5 декември котировките бяха 1.1092 долара за едно евро.

Еврото е загубило над 3% от пазарната си оценка през тази година, а размахът на колебанията му към щатския долар потъна до рекордно ниски стойности през ноември. Липсата на пазарни обрати са отдава на стабилната парична политика и перспектива на Европейската централна банка и на Федералния резерв, както и на замиращия страх от рецесия.

Последните пет работни дни на ноември бяха "най-заспалите" за единната европейска валута от въвеждането й до наши дни. Разликата между най-високата и най-ниската й стойност към американския долар бе едва 0.38% - най-скромен от януари 1999-а, сочат данни на Refinitiv. Макар че този период съвпадна със седмицата на благодарността в САЩ, която по правило е спокойна за валутите, защото търговците от Уолстрийт се отдават на "пуешки" пиршества и на отдих, този път липсата на активност е отражение на тазгодишната тенденция на почти отсъстващи движения на няколко основни валути. Шест от 20-е най-кротки за валутните пазари седмични периоди в историята са се случили през 2019-а.

Двойката евро/долар е най-активно търгуваната на валутния пазар със среднодневния си оборот от 1.6 трлн. щ. долара - 24% от общия обем изтъргувани валути, сочат данни на Банката за международни разплащания. Диапазонът на търговия на единната европейска валута през тази година е бил 1.0877-1.1570 щ. долара - най-тесен в процентно изражение в историята на валутата. Подобно е положението и при търговията на опции, където инвеститорите се застраховат срещу спекулации за валутните движения. Очакванията за размаха на колебанията на еврото през този месец са най-ниски в исторически план, пресмятат експерти на "Блумбърг".

По оценка на анализатори на "Комерцбан" пазарът може да бъде изтръгнат от летаргията само при неочаквана ескалация на търговски конфликт между Пекин и Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във