Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европейското сътрудничество е важен елемент в отношенията между България и Полша

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Република Полша по покана на своя полски колега президента Анджей Дуда

Днес във Варшава президентът Румен Радев, който е на двудневно официално посещение в Полша, ще разговаря "на четири очи" със своя полски колега Анджей Дуда. След това ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на двете държави.

По време на разговорите се очаква да бъдат обсъдени перспективите за задълбочаване на двустранните отношения между България и Полша, търговско-икономическото сътрудничество и партньорството в областта на образованието, науката и културата, въпроси от дневния ред на Европейския съюз, приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, отношенията в областта на отбраната и сътрудничество в рамките на НАТО, въпроси на глобалната сигурност и миграцията.

В рамките на посещението си президентът Радев ще има срещи и с министър-председателя Беата Шидло, с маршала на Сейма Марек Кухчински и със заместник-председателя на Сената Михал Северински.

Президентите Радев и Дуда ще открият във Варшава полско-български икономически форум с участието на 200 български фирми. Той ще бъде открит в петък от заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.
Като цяло стокообменът между двете страни се характеризира със стабилни нива при постоянни стокови групи и позиции, както и устойчив растеж през последните години след като пред 2013-а стойността му надхвърли един милиард евро.

През 2016 г. износът за Полша възлиза на 585.771 млн. евро - това е 2.5% от общия износ на България. Вносът пък е 1 057 млрд. евро, което означава 7 място сред партньорите ни и 4% от общия ни внос. Стокообменът между двете страни в края на миналата година расте до 1 642 млрд. евро, но за съжаление салдото отново е отрицателно.

От Министерството на икономиката отбелязват редица възможности за подобряване на съществуващата стокова структура на стокообмена, най-вече чрез увеличаване дела на изнасяните от нас: вина и вермути, мото и електрокари, медикаменти, замразени плодове и зеленчуци, доматен концентрат. Заедно с това има и стоки с потенциал за реализация в Полша, като манганова  руда, бетонит и перлит, калцинирана сода, билки и бяло саламурено сирене.

Полските инвеститори проявяват интерес към инвестиции в енергетиката (топлоелектрически централи) и в малки и средни предприятия. По данни на БНБ за периода 1996-март 2017 г. преките полски инвестиции в България са в размер на 151.5 млн. евро.

През 2015 г. по данни на БНБ полските инвестиции са 11.4 млн. евро. През миналата година по предварителните данни те са отрицателни: минас 9.6 млн. евро. През първите три месеца на 2017 г. Числата са по оптимистични - у нас са влезли 14.7 млн. евро от полски инвеститори.

Поляците познават България и хубавото е, че отново се връщат в курортите ни по черноморието. През първите три месеца на 2017 г. полските туристи у нас са 16 154 (7 място по брой в ЕС) като отчитаме и увеличение с 60.5 процента. Българските туристи в Полша за този период са били 12 919, а интересът към северната страна е подкрепет с ръст от 117.9 процента.

През 2016 г. полските туристи у нас са 365 824 души, това е 4 място в ЕС след Румъния, Гърция и Германия и пред Великобритания) и увеличение със 40.4% или 105 202 човека. През миналата година Полша е била посетена от 49 071 българи, като те са били със 15 998 души повече.

Facebook logo
Бъдете с нас и във