Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европейските валути потънаха под заплахата от петролно ембарго

Ескалиращата война в Украйна потопи еврото и валутите на източноевропейските държави до нови низини, защото принуди търговците на дългосрочни позиции да продадат някои от най-ликвидните си активи. 

Еврото стана по-евтино от традиционното спасително убежище - швейцарския франк, по време на сутрешната азиатска търговия на 7 март, което се случва за първи път януари 2015-а. Полската злота падна до най-ниската в историята си котировка към еврото. Валутите на всичките източноевропейски държави поевтиняха към щатския долар през миналата седмица под влияние на огромните загуби на руската рубла.   

Анализатори не изключват руската инвазия в Украйна да прерасне във военен конфликт между Русия и Европа. И при подобен сценарий най-потърпевши ще са паричните единици на еврозоната и на Полша. 

Нито една европейска валута не е пощадена от наложените на Русия санкции, които ще поразят най-тежко стопанствата на европейските страни с най-тесни връзки с Москва. Еврото, което е втората най-активно търгувана парична единица в света след щатския долар и е една от най-ликидните обекти за къси търговски сделки в Европа (при които пазарните играчи продават валути с ниски лихвени проценти и инвестират получените средства в активи с висок доход), е загубила 5.2% от пазарната си оценка през февруари. Еврото падна до 1.0844 щ. долара и до 0.9972 шв. франка в Азия на 7 март, а руската руба потъна до 136.50 за един долар. 

Националната банка на Швейцария обяви готовността си да интервенира на пазара, за да овладее скоростното поскъпване на франка, съобщи местният "Швейц ам вохененде", като се позова на члена на управителния банков борд Андреа Мехлер. Швейцарските централни банкери следят зорко развоя на събитията на валутния пазар и са "готови да се намесят, ако е необходимо", заяви Мехлер в интервю, публикувано в швейцаския вестник на 5 март.  

През последната година Националната банка на Швейцария беше доста по-толерантна към силата на националните пари, но все пак си има граници на търпението и на нивата, които би приела институцията, коментират валутни анализатори. И ако случващото се е просто повсеместна слабост на еврото, а не единствено сила на франка, то и централните банкери ще преценят как да подходят. 

В сутрешните часове на 7 март еврото леко поскъпна до 1.0024 шв. франка и до 1.0886 щ. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във