Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европейските търговци искат по-къс работен ден

Две от най-големите асоциации на европейските финансови пазари лобират пред ръководствата на Лондонската фондова борса и на други тържища да отварят по-късно и да намалят работното време с 90 минути, съобщава "Файненшъл таймс". Мотивът е да се увеличи ликвидността и да се подобри менталното здраве на търговците.

Асоциацията за финансови пазари в Европа (която представлява банките) и Инвестиционната асоциация (която представлява инвеститорите) водят предварителни преговори с европейските борси за скъсяване на работните часове за борсова търговия от 9.00 до 16.00 часа по Гринуич. В момента лондонските тържища отварят в 8.00 ч. и приключват работа в 16.30 часа. Те работят повече от партньорите си в САЩ и в Азия, както и от конкурентите си на Стария континент, защото могат да обхванат повече часови зони в рамките на един ден и за да хвърлят мост между края на търговската сесия в Хонконг и началните часове на търговия в Ню Йорк. Според инициаторите на "петицията" това засяга умственото здраве и личния живот на търговците и на инвеститорите и обезкуражава служителите да стават родители. От друга страна, по-краткият работен ден ще повиши ликвидността, ще рационализира разходите и ще остави повече време на дилърите и на пазарните играчи да "смелят" корпоративните новини.

Ритъмът на европейските пазари се променя постепенно през последните години, защото търговията се автоматизира и пасивните инвестиции (каквито са търгуваните на борсата фондове) набират популярност. В средностатистическата търговска сесия след "взрива" от сделки през първия час след откриването й оборотът "изтънява" до финалните няколко минути когато брокерите се подготвят за аукциона преди затваряне на основните борси. През тази последна "петминутка" може да се случи почти една четвърт от общия дневен оборот, защото портфейли за милиарди долари се преизчисляват съобразно крайните цени на тържището. Оценката на френския пазарен регулатор AMF е, че ръстът на активността в края на деня може да достигне до 40% от общия дневен оборот на тържището в Париж.

Търговците и инвеститорите в Европа отдавна са под натиск, защото автоматизацията прави доста работни места излишни и все повече инвестиционни банки преразглеждат бизнеса си с ценни книжа в опит да спестят разходи. германската "Дойче банк" и австралийската "Макуейри" орязаха драстично лондонските си операции. "Ейч Ес Би Си" пък планира да закрие 10 хил. работни места, включително за борсови играчи.

Търговците периодично протестират срещу замисляни промени на работния им ден. Например, операторът на борсата в Сингапур SGX бе принуден да върне през 2017-а обедната почивка след оплаквания на местни брокери. Норвежката статистическа служба пък трябваше да се откаже от плановете си да изтегли с един час (от 8.00 в 7.00 часа) публикуването на данни след като пазарни играчи протестираха, че това може да доведе до ръст на пазарните колебания. Статистиците на Скандинавската държава покриват цял набор от показатели - от БВП до броя на убитите от влакове лосове през съответната година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във