Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОПЕЙСКИТЕ КНИЖА СЕ СТАБИЛИЗИРАХА

През изминалата седмица доходността на европейските книжа се задържа на относително ниско ниво. Добрата новина бяха не толкова ценовите равнища, колкото постигнатата стабилност. И нямаше как да бъде различно, след като почти през цялата седмица от Европейската централна банка пристигаше успокоителна информация.
Дългосрочната инфлационна прогноза за еврозоната продължава да бъде ниска, което към момента е достатъчно убедителен мотив за покупки на книжа с по-дълга периодика. При условие че реалната заплаха за икономиката е инфлацията с времеви хоризонт две до максимум три години, следва да се предполага, че лихвеният инструмент, използван за укротяването й, ще бъде прилаган умерено и след като се постигнат съответните цели, може да се очаква задържане на равнището или дори понижаване на основната лихва.
Тази теория съдържа неизвестност, с оглед на консерватизма на ЕЦБ, но пазарът допуска, че второто прогнозирано повишение на лихвата до 2.50% през 2006 г. вече е изтъргувано и съответно текущата доходност по държавните облигации е отразила тази стъпка в цената си. Десетгодишните германски държавни книжа понижиха доходността си до 3.37%, а облигациите на Франция - до 3.38 процента.
Двугодишните облигации, които са по-чувствителни към нивото на основната лихва, понижиха доходността си до 2.68 процента. Фючърсните контракти на тримесечния юрибор се понижиха до 2.90 процента.
В САЩ десетгодишните облигации поскъпнаха преди предстоящия последен аукцион за 2005 г., който се проведе в четвъртък (8 декември). Доходността остана под 4.50% и въпреки че през седмицата достигна до 4.51%, нивата бяха достатъчно атрактивни за нови покупки до 4.48 процента. Диапазонът, в който се движи доходността от октомври насам, е 4.40 до 4.60 процента. Петгодишните книжа достигнаха до 4.38% спрямо 4.43% преди седмица, а двугодишните - 4.36 срещу 4.43 процента.
На 13 декември е много вероятно ФЕД да добави нови 0.25% към основната лихва - до 4.25%, но икономическите показатели на Щатите показват, че инфлацията е под контрол. През следващата година ще стане ясно къде ще финишира повишаващият цикъл на лихвата, но може да се прогнозира, че вече е наближена крайната му точка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във