Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ ЗАПАЗИХА ОСНОВНИТЕ ЛИХВИ

Щатският долар се търгуваше доста слабо през седмицата. Производственият сектор на САЩ отчете скромни резултати през юни. Индексът на Института за управление на предлагането се е понижил от 54.4% през май на 53.8% през миналия месец. Въпреки лекия спад на показателя той остава над 50%, което е белег за растеж във фабричния бранш. Индексът на новите поръчки към производителите се е увеличил на 57.9% през юни. Понижение с 0.4% при очакван 0.2-процентен ръст има и в разходите за строителни проекти. А индексът, следящ активността в сферата на услугите, се е понижил от 60.1% през май на 57% през миналия месец.
Европейската централна банка остави без промяна основната лихва на еврозоната - 2.75%, което очакваха почти всички икономически анализатори. На пресконференцията след решението нейният управител Жан-Клод Трише заяви, че е необходима зорка бдителност към инфлацията, но засега никой от банковия борд не е привърженик на лихвено повишение с 50 базови точки.
Публикуваните през седмицата фундаментални икономически показатели на ЕС предполагат по-нататъшно увеличение на основните лихви. През юни производственият бранш на общността отчете най-мощния си ръст за последните почти шест години. Индексът, базиран на допитване до около три хиляди потребителски мениджъри от дузината държави-членки на еврото, се е повишил от 57 пункта през май на 57.7. Подобен успех регистрира и секторът на услугите - индексът, следящ растежа му, е добавил две точки към майската си стойност и е достигнал до 60.7 през юни. Ръст се наблюдава и при юнските продажби на дребно, което се случва за трети пореден месец. Индексът, следящ показателя, е бил 55.1 точки срещу 56.3 през май. Знае се, че всички стойности над 50 пункта показват растяща активност. Във Франция индексът на продажбите на дребно е скочил до рекордните 60.3 пункта, докато в Германия се е понижил от 60.4 точки през май на 54.7 през миналия месец, но все пак е над 50 пункта. В Италия обаче секторът продължава да бележи спад и за пети пореден месец индексът се задържа под 50 точки (48.9 през юни срещу 49.3 през май).
Безработицата в еврозоната през май се е понижила до 7.9% срещу 8% през април и е била най-ниска от октомври 2001 г. насам, съобщи на 3 юли статистическата служба в Люксембург. По-активното наемане на работна ръка, което ще активизира и индивидуалното потребление, задълбочава опасенията на ЕЦБ, че компаниите от общността по-лесно ще успеят да прехвърлят тазгодишното 18-процентно повишение на цените на суровия петрол върху домакинствата. Същевременно майските производствени цени са се повишили с 0.3% спрямо април и с 6% на годишна база - най-големият им ръст от октомври 2000 година. Това са поредните доказателства за икономическия подем на общността, който може да убеди ЕЦБ да ускори темпото на повишение на лихвените проценти. Анкетираните от финансовата информационна агенция Блумбърг 43 икономисти очакват банката да качи на 3% основната лихва по еврото на редовното съвещание на борда на 31 август, а цените на лихвените фючърсни контракти сочат 3.5% до края на тази година.
Индустриалният продукт на Испания е нараснал най-мощно за последните почти шест години. Докато фабричните поръчки в Германия през май са се понижили с 1.2% спрямо априлските. Този спад се отдава на поскъпналото евро, което прави износа от страната по-неизгоден. Чуждестранните заявки през май са намалели с 4.2% в сравнение с април, докато местните са се увеличили с 1.9 процента. Това на практика е добра новина, защото показва, че производствените поръчки не зависят единствено от задграничното търсене.
Бенк ъф Инглънд също запази на 4.5% основната лихва на Острова. Спазвайки обичайната си практика, английските централни банкери не публикуваха изявление, за да обяснят решението си.
Най-големите компании на Япония планират да увеличат инвестициите, показва публикуваният на 3 юли от Бенк ъф Джъпен тримесечен обзор TANKAN. Той е подготвен на базата на допитване до 9964 местни фирми между 31 май и 30 юни. Корпоративните мениджъри смятат да похарчат с 11.6% повече през тази финансова година, отколкото през миналата. Анкетирани от финансовата информационна агенция Блумбърг икономисти очакваха 9% среден ръст на инвестициите. Индексът на доверие на най-едрите производители се е увеличил от 20 пункта през март на 21 през юни. А показателят, който следи нагласите на търговците на дребно, на строителите и в други области от сектора на услугите, е нараснал от 18 на 20 точки - най-високата му стойност от 16 години. Повишава се и заетостта и работните заплати, с което се слага край на седемгодишния период на дефлация във второто по големина световно стопанство. Индексът, отчитащ търсенето на работна ръка в големите корпорации, е спаднал от -6 през март на -7 в края на юни. Отрицателните стойности означават, че в повече фирми има недостиг на персонал. По мнение на анализатори, обзорът на Бенк ъф Джъпен съдържа много реални признаци, че японската икономика е пред риск от прегряване. Което им дава основание да прогнозират, че банката ще повиши основната лихва на официалното съвещание на борда на 13 и 14 юли.
Добрите новини стимулират цената на японската валута. Особено след като управителят на централната банка Тошихико Фукуи сподели пред директорите на банковите клонове в Токио, че стопанството ще регистрира продължителна експанзия.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 289 млн. евро (566 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 12% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във