Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европейските цени на природния газ с 6-месечен пик

Европейските цени на природния газ достигнаха 6-месечен пик. На холандската борса TTF цената на газа скочи с 10% и се продава за 250 евро за мегаватчас - най-високата стойност от началото на март.

Причините за повишението са необичайно високите температури на Стария континент - което неминуемо влияе върху повишеното потребление на ток и намалените руски доставки през "Северен поток 1".

Скокът на цената засилва опасенията, че Европа ще изпадне в рецесия.

Цената на тока в Германия скочи с цели 11% и достигна 530.50 евро за мегаватчас на борсата - European Energy Exchange AG. Това бележи увеличение от над 500% в сравнение с миналата година.

Във Франция цената на електроенергията се увеличи с цели 5.3% за година, достигайки рекордните 670 евро за мегаватчас.

Международната компания Nyrstar, с централа в Белгия, стана поредната фирма, която обяви съкращения във вторник. От ръководството й обявиха, че от началото на септември ще спрат производството си във фабриката Budel в Холандия, която се смята за една от най-големите в Европа.

Продължителното засушаване на Рейн, която е ключов воден коридор за транспортирането на горива като въглищата, рискува да я превърне в напълно неизползваема. Алтернативните железопътни пътища или автобусният транспорт са доста по-скъпи и това допълнително увеличава цената на електроенергията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във