Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европейските акции подскочиха от надежди за търговска сделка "САЩ-Китай"

Европейските акции се повишиха днес, възстановявайки се леко от 6-седмично дъно, след като инвеститорите се надяваха, че Съединените щати и Китай все още ще могат да разрешат горчивия си търговски спор, дори когато планираното тарифно покачване в САЩ на китайския внос влезе в сила, информира Ройтерс.

Индексът STOXX 600 се покачи с 0.9%. Паневропейският индекс, който през тази седмица е бил наситен от тревоги в търговията, остава на най-големия си седмичен спад през тази година.

Чувствителният към търговията германски DAX също се повиши с 1.1%, докато показателят за променливост на сините чипове в еврозоната отслабна от четиримесечния връх.

Тарифното увеличение на китайските стоки на стойност 200 милиарда долара дойде в средата на двудневните преговори между водещите американски и китайски преговарящи, за да се опита да спаси колеблива сделка, целяща прекратяване на търговска война между най-големите световни икономики. "Фактът, че двете страни са се договорили да продължат преговорите днес, предполага надежда, че връзката между двете сили не се е влошила безвъзвратно", каза Джаспър Лоулър, ръководител на проучването на фючърсните брокерски компании London Capital Group.

Търговският оптимизъм и скокът на акциите на Bechtle помогнаха на технологиите да водят ралито сред европейските подсектори, които бяха по-високи. Bechtle скочи с 9%, след като германският доставчик на IT-системи отчете близо 30% увеличение на тримесечните си приходи и потвърди прогнозата си за цялата година.

Междувременно индексът на най-големия производител на цимент в света Lafarge Holcim се повиши с 3%, след като компанията се съгласи да продаде операциите си във Филипините в сделка на стойност 2,15 млрд. долара.

Сред книжата на авиокомпаниите, акциите на Air France се повишиха, след като превозвачът отчете 9,2% ръст на пътниците през миналия месец. Междувременно индексът на IAG на British Airways също скочи, след като повтори прогнозата си за печалба през 2019 година.

Акциите на основната френска група на летищата ADP се сринаха за втори пореден ден, предвид плановете за публично гласуване на процеса на приватизация. Финансовият министър на Франция заяви, че остава ангажиран с приватизацията на компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във