Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европейският бизнес апелира за защитни мерки срещу държавните предприятия в Китай

Европейският бизнес призова Европейския съюз да засили защитните мерки срещу китайските държавни предприятия. В своя доклад Търговската камара на ЕС подчерта, че Китай трябва да реформира този сектор и да въведе система за конкурентен неутралитет, която да осигурява равно третиране на публичните, частните и чуждестранните компании, съобщи South China Morning Post. Камарата покани Брюксел да привлече Пекин към отговорност за нелоялни практики в областта на обществените поръчки. В доклада се отбелязва също така, че китайските държавни предприятия, подкрепени от евтини заеми и субсидии, имат равен достъп до наддаване на проекти за обществени поръчки в ЕС, докато европейските фирми почти са изоставили китайския пазар на обществени поръчки.

Експертите призоват ЕС да затвори вратички, които позволяват на чуждестранните корабоплавателни компании да консолидират стоки, предназначени за Китай, движещи се между европейските пристанища, тъй като Пекин не позволява на корабите, плаващи под знамето на ЕС, да правят същото за стоки, предназначени за ЕС, които се движат между китайските градове. В допълнение, камарата предупреждава за изкривявания и нелоялни практики, породени от държавната подкрепа за проекти в рамките на инициативата "Един пояс - един път", където китайските фирми преобладават и не допускат чуждестранна конкуренция в Европа и други страни.

В доклада се апелира ЕС да се изправи срещу Китай, заради подкрепата му за държавни предприятия, чрез въвеждане на мерки в подкрепа на европейския бизнес, включително данъчни стимули за научноизследователска и развойна дейност. Европейският бизнес също отбелязва, че броят на случаите на насилствен трансфер на технологии от европейските фирми в Китай нараства, въпреки факта, че Пекин отрича съществуването на този проблем. През май търговската камара на Европейския съюз в Китай след годишно проучване констатира, че 20% от членовете му се нуждаят от трансфер на технологии за достъп до пазари в сравнение с 10% преди две години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във