Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европейският банков орган отчете спад на лошите кредити

Купищата лоши банкови задължения в Европейския съюз са се стопили наполовина през последните четири години, отчете европейският банков надзорник, цитиран от агенция "Ройтерс". Равнищата им в кредитните институции на Гърция и на Кипър обаче остават високи.

Необслужваните заеми (NPL), чието погасяване от страна на малки фирми и индивиди се бави или дори се очертава като невъзможно, са се превърнали в примки на шиите на много банки след световната финансова криза отпреди десет години. Купищата NPL понижава банковата рентабилност и ограничава кредитния капацитет, посочва Европейският банков орган в официално изявление, публикувано на 8 ноември.

Обемът на лошите кредити в портфейлите на европейските банки се е свил от 1.15 трлн. евро през юни 2015-а (когато е бил 6% от всичките отпуснати заеми) на 636 млрд. евро (или 3%) към юни 2019-а, пресмята надзорникът. Спадът се дължи на категоричната намеса на контролните органи, на "политическата решимост" да се справят с проблема и на икономическия растеж и ниските лихвени проценти. Европейският банков орган е ползвал за изчисленията си извадка от 150 европейски банки, които държат 80% от общите активи на сектора.

Макар че средното равнище на NPL за цялата общност е наполовина по-ниско, някои държави продължават да пъшкат под бремето на прекалено високи несъбираеми вземания. Например, в Гърция делът на NPL е бил 39.2% през юни тази година, а в Кипър - 21.5 процента.

В Италия необслужваните заеми в момента са почти 8% от общия обем отпуснати кредити срещу почти 17% през юни 2015-а. В числово изражение намалението е с цели 145 млрд. евро за този период от малко над четири години, най-много от останалите страни членки на блока. В Испания NPL са били редуцирани с 81 млрд. евро, във Великобритания - с 60 млрд. евро, и в Германия - с 43 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във