Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европейски стартъп компании създават иновации в здравеопазването

Европейски стартъп организации в областта на здравеопазването бяха избрани да се състезават за наградите Health InnoStars, организирани от Европейския институт за иновации и технологии. Начело в класирането на европейските иновации в здравеопазването са по две стартъп фирми от Полша, Унгария и Латвия и по една от Чехия, Литва и Румъния, избрани сред повече от 100 кандидати. По време на четиримесечната програма, включваща държави, които са под средното европейско ниво на иновации, екипите на стартиращите  компании  ще получат персонално наставничество и ще участват в два европейски тренировъчни лагера.

"В тази част на Европа има впечатляващи таланти, които притежават умения и знания за създаване и развитие на иновации в здравеопазването", заяви ръководителят на програмата EIT Health InnoStars Моника Тот, цитирана от Emerging Europe. Европейският институт за иновации и технологии ще организира три срещи за екипите с потенциални купувачи, инвеститори и партньори. След приключването на четиримесечната програма десет отбора ще стигнат до финалите на наградите InnoStars, които ще се проведат през ноември. Екипът първенец ще получи финансова подкрепа от 25 000 евро, а класираните на второ и трето място отбори ще получат съответно 15 000 евро и 10 000 евро.

Сред  избраните да се борят за наградата е стартъпът на литовски екип от инженери и учени BrachyDOSE, който предлага инструмент за контрол на качеството на лечението на рак, осигурявайки по-ефективно и персонализирано лечение. Друга отличена компания на този етап е румънската Femyo, създадена с цел да допринесе за  намаляване на  смъртността при раждане и детската смъртност в Европа. Компанията се стреми да постигне това чрез изграждането на първата в Европа организация за дигитално здравеопазване, чрез която да гарантира, че всички потребители дават най-добрия старт в живота на децата си.

Сред европейски иновации в здравеопазването, които преминаха първоначалните етапи на селекция, е също и InoCURE - био-нанотехнологична стартъп компания от Чехия, предлагаща решения за фармацевтичната индустрия. Чешката фирма е разработила първата активна 3D мембрана за клетъчна култура DifMATRIX, която позволява по-бързо, надеждно и етично предклинично тестване. Унгарската платформа Sineko също е сред първенците, подобрявайки ефективността и качеството на медицинската документация. UVera е полски стартъп, който използва иновации за осигуряване на защита на кожата срещу целия спектър от ултравиолетово лъчение. Латвийският стартъп Vigo разработва ръководство за рехабилитация, което използва изкуствен интелект, за да помогне на хората да се възстановят по-бързо и по-ефективно от инсулт чрез предоставяне на терапевтични насоки, практическа помощ и инструменти, базирани на когнитивно-поведенческа терапия, в интерфейс за смартфон.

"В Източна Европа, средиземноморските страни и Португалия се създават отлични научни екипи. InnoStars Awards предоставя на стартъп фирми от тези страни средства за допълнително утвърждаване на техните здравни разработки, обучение за създаване на бизнес план и възможност за разговор с инвеститори, както и свързване с експертни наставници в други европейски региони, които могат да споделят своята мрежа от контакти и своя опит", заяви мениджърът от EIT Health InnoStars Нуно Виегас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във