Банкеръ Daily

Пари и пазари

Европейски банки планират да изоставят Visa и MasterCard

Около 20 европейски банки съвместно разработват общоевропейска платежна система, предназначена да замени Visa и MasterCard. Това съобщи Twitter AFP, позовавайки се на свои източници. Както стана известно, разработката е била наречена PEPSI (Паневропейска инициатива за платежни системи). Отбелязва се, че използвайки я, ще бъде възможно да се управляват всички видове безналични плащания.

Според наличната информация повечето френски банки участват в създаването на новата платежна система. Освен това и една от най-големите германски банки също е свързана с инициативата.

Карло Боверо, отговарящ за глобалните карти в BNP Paribas, се позова на проекта по време на конференция, организирана от банковото списание Revue Banque, като отбеляза, че е имало дискусии между банки, които представляват голяма част от Европа.

Инициативата произтича от „положителните разпореждания“ през 2017 г. от Европейската централна банка (BCE), която е „притеснена от суверенитета върху плащанията и ще се отнесе благоприятно при разглеждане на проблема“, твърди френски банков източник. „PEPSI започна не като техническа инициатива, а като политическа“, добави той, посочвайки доминирането на Visa и Mastercard в Европа, както и нарастващото влияние на китайските разплащателни мрежи, които също желаят да навлязат на европазара.

За две години възгледите по въпроса за бъдещето на плащанията се е променила напълно в Европа, заяви по време на банковата конференция във вторник Жером Ребо, заместник-директор на дирекция "Главна каса" във френското министерство на финансите, чиято компетентност включва плащания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във